Delfia Batavorum logo

Excursie Meester van het licht: Emanuel de Witte

Op donderdag 5 oktober 2017 wordt een excursie georganiseerd naar Alkmaar.
In het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken we de tentoonstelling 'Meester van het licht' waarop 25 schilderijen van de bekende Delftse/Alkmaarse schilder/tekenaar Emanuel de Witte worden geëxposeerd.

Emanuel de Witte (Manuel, de Witt, De Wit, de With, de Widt), geboren te Alkmaar omstreeks 1617, kunstschilder.
Hij was een zoon van schoolmeester Pieter de Wit en Jacomyntje Marynus van der Beck. 
In 1636 trad Emanuel toe tot het Sint-Lucasgilde van Alkmaar, maar reeds drie jaar later vestigde hij zich in Rotterdam waar hij werkte van 1639 tot 1640. 
Hierna verblijft De Witte in Delft.
Mogelijk was het de liefde die hem naar Delft bracht want op 4 oktober 1642 ging de schilder in ondertrouw met Geertgen Arents van de Velde met wie hij een jaar eerder reeds een kind gekregen had. Deze dochter werd Jaquemijntgen genoemd, naar de moeder van De Witte. Zij was niet het enige kind van dit paar dat in Delft geboren werd. In 1643 werd een kind van hen begraven en in 1646 werd dochter Lijsbeth geboren. Het gezin woonde in Delft in de Choorstraat, een straat waar meerdere kunstschilders woonden (Boda, Jordaens, Molijn, Rijpervelt). Later huurde De Witte een woning aan de Nieuwe Langendijk.

Ook in Delft sloot De Witte zich aan bij het Sint-Lucasgilde. Naast schilder was Emanuel de Witte tekenaar. Schilderen deed hij met olieverf en hij schilderde een breed scala aan onderwerpen, zoals dorpsgezichten, genrevoorstellingen, havengezichten, historische onderwerpen, mythologie, portretten, landschappen, marines, enzovoort. Maar het meest gevierd werd hij door zijn kerkinterieurs. Vaak waren dit bestaande interieurs, soms ook niet. Emanuel leerde het vak van Evert van Aelst en bracht zelf de kneepjes van het vak weer over op Pieter van der Vin (Delft) en Hendrik van Streek (Amsterdam).

In 1650 veranderde Emanuel de Witte zijn manier van werken ingrijpend. Had hij zich eerst toegelegd op het schilderen van Bijbelse en mythologische onderwerpen, nu werden de kerkinterieurs onderwerp van zijn schilderkunst. En hoewel hij die nog nooit eerder op het doek vereeuwigd had, waren zijn kerkinterieurs van meet af aan ware meesterwerken. In tegenstelling tot Gerard Houckgeest schilderde De Witte tal van mensen in zijn kerkinterieurs.

Het programma is als volgt (wijzigingen voorbehouden):

  • Met de bus vanaf NS-station Delft naar Alkmaar. Vertrek 9.00 uur.
  • Bezoek tentoonstelling olv een gids.
  • Lunch.
  • Rondvaart door de grachten van Alkmaar.
  • Wandeling op eigen tempo.
  • Met de bus terug naar Delft. Einde excursie circa 17.30 uur.

Aanmelden
Via het aanmeldformulier op de website. Wilt u svp ook dieetwensen doorgeven? 
Introductie is mogelijk als er nog plaatsen over zijn. 
In bijzondere situaties bereikbaar:  Peter van Tijn 06 22 795 117
Uiterlijk 16 september opgeven. Dit is in verband met de definitieve reservering. 

Bijdrage
Kosten € 50.- p.p. inclusief koffie, rondleiding, lunch en boottocht
Uw bijdrage s.v.p. overmaken naar bankrekeningnummer NL84 INGB 0006 77 34 73 t.n.v. Delfia Batavorum Excursies, onder vermelding van: Alkmaar

Zoeken


Agenda

donderdag 05 oktober 2017
Excursie Meester van het licht: Emanuel de Witte
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.