De historische vereniging Delfia Batavorum wil mensen enthousiast maken voor de stad Delft. De vereniging is in 1935 opgericht met de bedoeling de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Delft en omgeving te bevorderen. Dit gebeurt door het organiseren van diverse activiteiten, zoals excursies en lezingen, en de publicatie van een jaarboek. Daarnaast stelt Delfia Batavorum diverse prijzen beschikbaar aan mensen en/of organisaties die zich inzetten voor het Delftse culturele erfgoed. Leden ontvangen tevens het tijdschrift Delf.

Nieuws

Foto's gezocht voor fotoboek 'Delft 40-45'

Volgend jaar mei brengt W|Books in samenwerking met Archief Delft het fotoboek 'Delft 40-45' uit, samengesteld en geschreven door Trudy van der Wees. Voor dat boek zijn zij nog op zoek naar opmerkelijke Delftse foto's uit het dagelijks leven in de periode 1940 - 1945. Deze foto's worden ter plekke gescand en beschreven. Het is de bedoeling dat de foto's beschikbaar komen voor het boek en voor Archief Delft. 'Delft 40-45' verschijnt in de reeks 40-45, die onder redactie staat van Erik Somers en René Kok (NIOD).
U bent met uw foto's van harte welkom op zaterdag 8 november tussen 12.00 en 16.00 uur bij Archief Delft, Oude Delft 169.

Help Delfia Batavorum donatie winnen voor het project Delfts Talent!

Help Delfia een donatie te winnen van het Rabobank Coöperatiefonds!
Bent u lid van de Rabobank in Zuid-Holland? Stem dan vóór 27 oktober via https://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/zuid-hollandmidden/fondsen/online_stemmen_ledenverkiezing/ op het project Delft Talent van Delfia Batavorum.
In het project Delft Talent leren Delftse kinderen over talenten uit de Delftse geschiedenis en zetten ze ook hun eigen creativiteit in. Een prachtig project in het kader van ons 80-jarige jubileum. Stem nu!

'Schilderen, meiden en boten'

Pieter de Ruyter schreef een aantal Delftse verhalen over studentenroeivereniging Laga.

Delftse verhalen

Delfia Batavorum biedt Delftenaren de gelegenheid om verhalen over Delftse plaatsen en mensen te tonen en heeft het recht een inzending te weigeren, die niet aan de voorwaarden voldoet of aanstoot kan geven. Delfia Batavorum is niet verantwoordelijk voor de juistheid van het gestelde en voor de inhoud van het verhaal: de auteur blijft te allen tijde verantwoordelijk.

Excursie Leiden

  • Op donderdag 13 november organiseren we een excursie naar Leiden met een bezoek aan Japanmuseum Sieboldhuis en Museum Boerhaave. ⇒ Meer informatie....

Boeken te koop

De boekenlijst is weer vernieuwd:  ⇒ Zie hier de nieuwe lijst.

Nieuwsbrief nummer 3

De derde (digitale) nieuwsbrief van dit jaar is verschenen. U kunt de nieuwsbrief lezen door het aanklikken van de volgende link: Nieuwsbrief juli 2014.

CBS verontrust over sloop stoepen aan de Koornmarkt

De Commissie Behoud Stadsschoon heeft met afschuw gezien dat er aan de Koornmarkt historische hardstenen stoepen grotendeels zijn gesloopt. Het gaat om hardstenen platen, tegels en palen, die de status hadden van Rijksmonument, bij de panden 55, 57 en 59 en 61. Daarin was tot voor kort hotel De Ark gevestigd. Voor deze sloop was geen vergunning aangevraagd en dus ook niet verleend. De sloop is inmiddels stil gelegd door de gemeente Delft, nadat er door leden van CBS en omwonenden aan de bel was getrokken. ⇒ Lees hier meer over dit onderwerp...

Geschiedenisprijs 2014

Deze prijs voor leerlingen die voor hun eindexamen geschiedenis een supergoed cijfer hebben gehaald (een 8 of hoger) is dit jaar voor Mark de Mooij, Edgar van Dijk en Sanne Snijders (Stanislas), Marco Tanis en Natascha Post (CLD) en Julia Starrenburg, Fleur Brouwer en Maaike de Looff (Grotius). Gefeliciteerd!  ⇒ Lees hier meer...

Najaarsactiviteiten

In het najaar staan er een excursie naar Den Haag en drie nieuwe lezingen op het programma.

Foto's excursies

De foto's van de excursies naar Maassluis (8 juli), Dordrecht (10 juni) en Space Expo/Keukenhof (op 7 mei) kunt u ⇒ hier bekijken.

Oproep: boeken gezocht!

Een van onze leden is op zoek naar enkele boeken, misschien kunt u hem helpen? ⇒ Lees hier meer.....

Le Comteprijs 2013 èn Le Comte Publieksprijs 2013 voor Scheepmakerij 9 !


Foto: René van der Krogt

Delfia Batavorum heeft op de algemene ledenvergadering op 20 mei de Le Comteprijs 2013 voor de meest geslaagde stadsverfraaiing uitgereikt. Ook werd de winnaar van de door Delft op Zondag uitgeloofde Le Comte Publieksprijs bekendgemaakt. Winnaar van beide prijzen is Scheepmakerij 9! Familie Tamsma-Van der Woude: van harte gefeliciteerd!

Jaarboek 2013 gepresenteerd

Tijdens de algemene ledenvergadering presenteerde Wilma van Giersbergen (voorzitter van de Jaarboekredactie) het Jaarboek 2013. ⇒ Zie hier de inhoudsopgave en de geannoteerde versie van het artikel "Een souvenir uit het Heilige Land - De grote bol op de toren van de Nieuwe Kerk" (pdf) door Thomas von der Dunk.

Rechtszaak om gladde wanden in binnenstad

Delfia Batavorum wil bij de rechter een verbod afdwingen om de bouw van lelijke en niet bij de stad passende balkonnetjes in steegjes tegen te gaan. ⇒ Lees verder in het AD van 29 april 2014.

Lintje voor toekomstig secretaris Delfia Batavorum

Willy Claassen-Dales werd afgelopen vrijdag benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. We feliciteren haar van harte met deze onderscheiding!  ⇒ Lees meer in Delft op Zondag dd 27 april 2014: 'Zeven supervrijwilligers, zeven lintjes en vele lovende woorden'.

►  Korting op boek Pierre van Hauwe

Vele duizenden Delftenaren zijn opgegroeid met de markante componist en muziekpedagoog Pierre van Hauwe (1920-2009). In  Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe, gaat Trudy van der Wees in op het leven en werk van deze illustere stadgenoot. Het boek is vanaf 18 september verkrijgbaar in de boekhandel. Als lid van Delfia Batavorum kunt u voorintekenen: u betaalt dan € 15,00 i.p.v. € 21,50. Deze aanbieding geldt t/m 31 augustus 2014. ⇒ Lees meer....

Story of Delft

Op 3 april is het eerste exemplaar van de Engelstalige uitgave van de Canon van Delft - de Story of Delft - uitgereikt aan burgemeester Verkerk.

De vertaling van de succesvolle Canon is verzorgd door Marilyn Warman en o.a. verkrijgbaar bij de boekhandels Huyser, Kempers en De Omslag.

Nieuwsbrief nummer 2

De tweede (digitale) nieuwsbrief van dit jaar is verschenen. U kunt de nieuwsbrief lezen door het aanklikken van de volgende link: Nieuwsbrief april 2014.


Zie ook Eerder nieuws in 2014


Laatste wijziging website: 18 oktober 2014