Delfia Batavorum logo

Bruggen in Delft

Donderdag 20 april 2017

 

Eind 2016 verscheen de Canon van de Nederlandse brug. 2000 jaar brughistorie. Naar aanleiding hiervan zal Frans Remery vertellen over de mooiste, indrukwekkendste of meest bijzondere bruggen in Nederland. Nederland is een echt bruggenland. Daar is alle reden voor: ons dichtbevolkte land is vol kruispunten waar weg-, rail- en waterverkeer elkaar ontmoeten en daarvoor zijn talloze, vaak imposante, bruggen gebouwd. Daarnaast kent het land een keur aan grachtensteden met kleinere bruggen, bijzondere bruggen en bruggen met een historisch karakter. Delft is daarvan een mooi voorbeeld. Nu is een brug die we op een bepaalde locatie zien, daar vaak niet de eerste: er ging een andere brug aan vooraf, en vaak nog één, en nog één. Zo ontstaat een bruggengeschiedenis die veelal niet meer is af te lezen aan de huidige brug, maar waarvan wel beelden bewaard zijn gebleven. Als ‘voorouders’ van de huidige bruggen, schetsen zulke bruggen een beeld van de tijd en van de ontwikkelingen in de bruggenbouw. Ook in onze tijd gaat de ontwikkeling door en zien wij dat bruggen de openbare ruimte door hun vormgeving niet alleen op een praktische, maar evenzeer op een esthetische manier vullen.

Chris de Weijer, architect-directeur van DP6 architectuurstudio, gaat in op die ‘nieuwe bruggen in historische context’. Hij zal twee brugontwerpen bespreken die recent gerealiseerd zijn: de bruggen in de Harnaschpolder en de Catharinabrug in Leiden. Het ontwerp voor de bruggen in de Harnaschpolder is gebaseerd op een eenvoudige robuuste architectuur zonder overdaad aan beeld, vergelijkbaar met traditionele Westlandse bruggen. Verfijning zit in de detaillering en de vormgeving van de leuningen die door de Delftse kunstenaars Mariska van den Enden, Margriet van Bebber en Peter van Blokland van afbeeldingen en teksten zijn voorzien. De bruggen liggen op de belangrijke verkeersaders als punten op lijnen waar even kan worden stilgestaan bij de identiteit van de Harnaschpolder. De routes naar de nieuwe wijk kruisen de ‘jaarringen’ van Delft en verhalen over belangrijke perioden uit de geschiedenis van het gebied: de Steentijd, Romeinse tijd, Middeleeuwen, Tuinbouw en Heden.
Lees ook het interview met Margriet van Bebber in Stadskrant Delft, 8 februari 2017: Het was puzzelen en dichten tegelijk.

  • Datum: donderdag 20 april 2017
  • Aanvang lezing: 20:00 uur
  • Locatie: De VAK, Westvest 9
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: Leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-
  Ir. Frans J. Remery is medewerker van de Nederlandse Bruggenstichting en (mede)auteur van diverse boeken over bruggen in Nederland, waaronder de Canon van de Nederlandse brug. 2000 jaar brughistorie.
  Chris de Weijer is architect-directeur en medeoprichter van DP6 architectuurstudio aan het Doelenplein in Delft. Hij heeft een grote affiniteit met cultuur, techniek en duurzaam bouwen. In Delft heeft het bureau onder andere de restauratie van Kanaalweg 2B en de nieuwbouw van VMBO Delfland in de Spoorzone verzorgd.

 

Zoeken



Agenda

woensdag 24 april 2024
Hyacintenwandeling Ockenburgh, woensdag 24 april
woensdag 24 april 2024
Lezing Jan Baptist Stalpart van der Wiele (1579-1630)
donderdag 25 april 2024
Algemene Ledenvergadering Delfia Batavorum
dinsdag 07 mei 2024
Lezing over trekvaarten en hun rol in de klimaatadaptatie (Nieuwe datum!)
woensdag 08 mei 2024
Lezing 'De geschiedenis van de ziekenverpleging'
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.