Delfia Batavorum logo

Nieuws


Hippolytusbuurt 43 - Huis met grote middeleeuwse kelder

dinsdag 07 april 2020

Twee jaar geleden stuitten de nieuwe uitbaters van het Delfts Brouwhuis op de Hippolytusbuurt bij de verbouwing op een spectaculaire vondst: een opvallend grote middeleeuwse kelder aan de achterzijde van het pand onder de bebouwing aan het Heilige Geestkerkhof. Onmiddellijk dacht iedereen aan een oude bierbrouwerij. Archiefonderzoek levert veel opmerkelijke vondsten op over het pand, maar niets in de beschikbare bronnen dat wijst op bierbrouwen.

Lees verder


Nominaties Le Comteprijs bekend

maandag 30 maart 2020

De Le Comte Commissie inventariseerde het afgelopen jaar 17 verfraaiingen die in aanmerking komen voor nominatie voor de Le Comteprijs 2019. Hieruit selecteerde de commissie vier nominaties, die naar haar oordeel voldoende kwaliteit bezitten om de Le Comteprijs te verdienen. Het bestuur maakt hieruit een keuze.
Naast de Le Comteprijs wordt ook de '

Lees verder


Oude Delft 83 - Familiehuis van de kunstschilder Haaxman

donderdag 26 maart 2020

Oude Delft 83 en het buurpand nr. 85 zijn in feite een antieke versie van de moderne “twee onder één kap-woningen”. Aan de zuidkant is er ook nog een poort die ooit bij een huis achter 83 hoorde, maar merkwaardig genoeg is die nu eigendom van Oude Delft 81. Dit verhaal gaat over OD 83. Elk huis beleeft door de tijd heen zijn eigen avonturen. Zo ook nr. 83. In de 18e eeuw kregen de eigenaren van voor en achter ruzie over een nieuw gemaakt raam. De Heeren van de Weth moesten aan te pas moesten komen om de...

Lees verder


Activiteiten afgelast

vrijdag 13 maart 2020

Als gevolg van de Coronacrisis moeten we al onze publieksactiviteiten voorlopig laten vervallen. Dit betekent dat de volgende activiteiten niet doorgaan: 

  • Donderdag 19 maart: Lezing Frank Bokern ‘Hoeden en petten en dameskorsetten!’  
  • Donderdag 23 april: Excursie De Bazel Amsterdam 
  • Vrijdag 8 mei: Stadswandeling door Joods Delft
  • Donderdag 14 mei: Uitreiking Le Comteprijs en uitreiking Jaarboek
Lees verder


Brabantse Turfmarkt 95-97 - Vanouds genaamd De Grote Spiegel

donderdag 12 maart 2020

Boven de inmiddels ongebruikte voordeur van een verder vrij onopvallend winkelpand aan de Brabantse Turfmarkt bevindt zich een fraai gesneden scheepje, dat verwijst naar de merknaam van een tabaksfabriek uit de tijd dat de sigaar nog een gewild genotsmiddel was. Daarachter gaat nog een veel oudere geschiedenis schuil van een royaal stadspaleisje voor relaties van de Prins van Oranje, dat zich over drie huidige panden uitstrekte. Lees het hele verhaal op...

Lees verder


Zoeken


Agenda

donderdag 23 april 2020
afgelast: Excursie De Bazel en Metro Amsterdam afgelast
vrijdag 08 mei 2020
afgelast: Stadswandeling door Joods Delft
donderdag 14 mei 2020
afgelast: Uitreiking Le Comteprijs en presentatie Jaarboek
donderdag 28 mei 2020
afgelast: Erfgoedconferentie: Anders omgaan met erfgoed
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.