Delfia Batavorum logo

Nieuws


Voldersgracht 33 (en Vrouwjuttenland 1) - Vanouds genaamd De Vergulde Bril

vrijdag 11 mei 2018

Maria van Helden kreeg De Bril in 1773 als bruidsschat toen zij met Jacob de Kuijser trouwde. Het echtpaar had veel te stellen met zoon Johannes, die sinds 1803 predikant van Schore en Vlake (in Zeeland) was. Na drie jaar werd hij wegens "ergerlijk en onbetamelijk gedrag" afgezet als dominee. Johannes vertrok met de noorderzon. Na een reis naar Amerika keerde hij in armoedige toestand terug en werd als verloren zoon in huize De Bril opgenomen, waar hij vervolgens in een onbewaakt ogenblik zijn ouders beroofde van duizenden guldens...

Lees verder


Nominaties 2017 bekend!

maandag 07 mei 2018

De Le Comte Commissie inventariseerde het afgelopen jaar 12 verfraaiingen die in aanmerking komen voor nominatie voor de Le Comteprijs 2017. Uit deze inventarisatie selecteerde de commissie vijf nominaties, die naar haar oordeel voldoende kwaliteit bezitten om de Le Comteprijs te verdienen. Op de algemene ledenvergadering op 31 mei 2018 zal de winnaar bekend worden gemaakt. Bekijk hier de lijst met verfraaiingen en genomineerden.

Lees verder


2 meter boeken erbij!

dinsdag 01 mei 2018

Delfia Batavorum beschikt over een collectie - door leden geschonken - boeken. Deze boeken kunt u kopen ten bate van het Delfia Batavorumfonds. Door een schenking is de collectie uitgebreid met 2 meter aan nieuwe boeken!

⇒ Zie hier het overzicht van mei 2018

Naast de boeken kunt u ook afleveringen van het...

Lees verder


De tweede nieuwsbrief van dit jaar is uit!

zondag 29 april 2018

In dit nummer schrijft voorzitter Theo Thomassen o.a. over het voortbestaan van het tijdschrift Delf: op het moment dat Erfgoed Delft er mee stopt neemt Delfia Batavorum de uitgave over. Verder is er informatie over de excursies die we in het tweede kwartaal organiseren: op 7 juni naar de Botanische Tuin en op 17 juni een fietstocht met als thema ''Vergeten molens' in Midden-Delfland. En tenslotte zijn er diverse nieuwsberichten van Achter de Gevels van Delft en Delfia Batavorum.

Lees verder


Achterom 65 - Voorheen 'De Ketel'

zondag 29 april 2018

Achterom 65 bestaat nu niet meer. Het stond ooit op de linkerhoek van de ingang naar de Ham en is in 1925 gesloopt, nadat het twee jaar eerder onbewoonbaar was verklaard. Het huis is daarna niet herbouwd. De laatste bewoners van het pand waren vanaf 1902 Bastiaan Gerrebrands en zijn vrouw Clazina Martens. Bastiaan pakte van alles aan, zo was hij olieslager, sjouwer, pakhuisbediende, agent van politie, koopman, winkelier en uitdrager. Piet van der Kruk zocht de historie van dit pand uit.

Lees verder


Zoeken


Agenda

donderdag 31 mei 2018
Algemene Ledenvergadering 31 mei
donderdag 07 juni 2018
Excursie Botanische Tuin TU Delft
zondag 17 juni 2018
Fietstocht Midden-Delfland ‘vergeten molens’
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.