Delfia Batavorum logo

Excursies Nieuw Delft

Naast het historisch stadshart van Delft verrijst Nieuw Delft. Een nieuw stadsdeel van ongeveer 24 hectare, met ongeveer 1.200 woningen en meer dan 40.000 m² aan stedelijke functies. Hier krijgen architectuur, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte en wordt de economische positie van de stad versterkt. In 2013 won Bureau Palmbout de ontwerpinzending voor het stedenbouwkundig plan voor de Spoorzone Delft.

Jaap van den Bout, een van de oprichters van Bureau Palmbout, heeft ons op 13, 22 en 26 april 2022 en 13 mei 2023 rondgeleid door het gebied, waarbij we vooral de Coendersbuurt bezochten. Dit is de eerste woonbuurt die is ontwikkeld in Nieuw Delft. De buurt wordt omringd door water en is gelegen aan de Nieuwe Gracht.

We verzamelden voor de ingang van het Stadskantoor aan de Coenderstraat. Jaap van den Bout startte met een korte inleiding. Vervolgens werd een wandeling gemaakt door het gebied. Het was interessant om te ontdekken hoe de stedenbouwers fraai hebben aangesloten op de historische plattegrond van Delft en welke uitgangspunten zij hanteren voor de nieuwbouw van woningen. We brachten ook een bezoek aan zelfbouwprojecten, bijvoorbeeld in de Keizer Karelstraat. Bewoners kunnen niet bij hun woning parkeren, maar kunnen een parkeerplaats kopen in de garage van de Filips van Bourgondiëstraat, waardoor een interessante symbiose tot stand is gekomen tussen projectontwikkelaars en zelfbouwers.

Ook stonden we stil bij het in aanbouw zijnde Huis van Delft, ontworpen door Patrick Koschuch en gelegen naast het Standskantoor/station. Jaap van den Bout lichtte een tipje van de sluier op van de perikelen rond de bouw hiervan. Voor deze excursie was veel belangstelling. We hadden vier maal 20 deelnemers. Voor het eerst hebben we koptelefoons gebruikt. Dat is erg goed bevallen.

Zie hier enkele foto's van deze wandeling.