Delfia Batavorum logo

Verslag excursie Nationaal Monument Oranjehotel

Op zaterdag 2 maart 2024 brachten we een bezoek aan het Oranjehotel. Het Oranjehotel was de bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de bekende Delftenaar en verzetsstrijder Kees Chardon heeft in deze gevangenis gezeten voordat hij naar concentratiekampen in Duitsland werd gestuurd. Ruim 25.000 mensen zaten in het Oranjehotel opgesloten tussen 1940 en 1945. Meer dan 250 mensen werden vanuit deze gevangenis op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

We kregen eerst een film met verhalen van mensen die in het Oranjehotel hebben gezeten. Ook nu waren er deelnemers die vertelden over familieleden die in het Oranjehotel hebben gezeten.

Vervolgens kreeg iedereen een  audioguide voor een individuele rondgang door het museum. Zo’n bezoek is zeer indrukwekkend. Je hoort en leest de  aangrijpende  verhalen van de gevangenen, aangevuld met foto’s, films, audiofragmenten en persoonlijke objecten (gemaakt in de gevangenis). Ook geeft de tentoonstelling informatie over de geschiedenis van het gebouw en de opkomst van het verzet. Diverse cellen zijn toegankelijk en bieden specifieke informatie. Cel 601, een van de dodencellen, is nog geheel intact en kan – vanaf de cellengang – worden bekeken.

Na afloop van de rondgang konden de deelnemers een kopje koffie of thee drinken. Het was wederom een indrukwekkende excursie. Inmiddels was dit de derde excursie naar dit museum; de belangstelling blijft ongekend groot.

Cellenrij in het Oranjehotel

Persoonlijke spullen van gevangenen, zoals een zelfgemaakt spel, een fotoalbumpje, brieven, boeken en gehaakte werkjes.