Delfia Batavorum logo

Activiteiten Commissie Behoud Stadsschoon

Als historische vereniging kijken wij natuurlijk graag terug op de roemrijke geschiedenis van Delft. Daarmee houdt onze belangstelling echter niet op. Delfia Batavorum staat met beide benen in maatschappij. Dat betekent niet alleen terugkijken, maar vooral ook meedenken over het Delft van nu en het Delft van de toekomst. Daarom levert de vereniging via de Commissie Behoud Stadsschoon (CBS) graag met gemotiveerde kritiek en constructieve ideeën een bijdrage aan de discussie over de stedelijke ontwikkelingen van de stad. Op die manier waakt de commissie over het behoud van het culturele erfgoed van Delft.

Contact commissiebehoudstadsschoon@delfia-batavorum.nl (secretaris Ineke Joustra)

Brieven 2023/2024

De comissie heeft ook dit jaar diverse keren hun zienswijze gegeven en de gemeente verzocht tot handhaving. De brieven die zijn verstuurd zijn hieronder te lezen:

Eerder verzonden brieven vindt u op de pagina 'Eerdere activiteiten'.

Jaarverslag 2023:

2023: acht keer kwamen de acht leden van CBS bij elkaar en ontplooiden (weer) vele activiteiten. Diverse ruimtelijke ontwikkelingen in de stad werden gevolgd en vaak van zienswijzen, aanbevelingen en kritiek voorzien. Met de gemeente vond veelvuldig overleg plaats; op ambtelijk én bestuurlijk niveau. Er was regelmatig contact met de stadsbouwmeester. De vergaderingen van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit werden nauwgezet gevolgd. De samenwerking met andere belangenorganisaties, in het bijzonder de bewonersverenigingen in de binnenstad, werd vervolgd en uitgebreid door de komst van het Expertise Platform Water binnen Delfia Batavorum.Na 23(!) jaar nam CBS afscheid van Tammo Remmerswaal, die als restauratie-architect vele, essentiële bijdragen aan het werk van de Commissie leverde; van de situering van de nieuwe Westsingelgracht bij de start van het spoorzoneproject, de vormgeving van het nieuwe Bolwerk tot het behoud van de voormalige Duitse schuilkelder aan de Westvest toe. Als nieuw lid van de Commissie kon Willy Tiekstra welkom worden geheten, historica en oud-lid van de Delftse gemeenteraad.

"Ruimte in de Binnenstad"

In  juli 2020 stelde de gemeenteraad het Mobiliteitsplan 2040 vast. Sindsdien wordt stapsgewijs gewerkt aan de uitbreiding van het autoluwplus gebied voor de hele binnenstad, om te beginnen met het zuidwestelijk deel van de binnenstad.
CBS vroeg vanaf het begin om een evaluatie van het huidige autoluwplus gebied én een integrale visie voor de buitenruimte van de binnenstad - om te voorkomen dat de verschillende deelprojecten de eenheid in het Beschermde Stadsgezicht gaan verstoren -  en om de integrale visie eerst met alle belanghebbenden te bespreken.

Geen van beide is het afgelopen jaar gebeurd. Ontwerpbureau MTD kreeg de opdracht voorstudies te maken voor de beoogde kwaliteitsverbetering door herinrichting van de binnenstad en daarbij ook de ideeën en wensen te betrekken, die in juni 2023 - tijdens  wandelingen met belanghebbenden - zijn opgedaan. Resultaten worden begin 2024 verwacht en zullen met alle belanghebbenden worden besproken.
Hopelijk is er dan eindelijk ook een visie voor de toekomstige verkeerscirculatie in de binnenstad, zoals gevraagd door belanghebbenden. De gemeente liet wel een studie doen naar het probleem van het  fietsparkeren. Fietsen zullen – tijdelijk - in de buitenruimte blijven worden gestald. Inpandige stallingen zijn pas veel later te verwachten.

De vraag van (met name de bewoners) waar auto’s geparkeerd zullen moeten gaan worden, heeft inmiddels al geleid tot heftige discussies over de afstanden tot de daarvoor aangewezen parkeergarages.

Rode Loper

In 2022 werd de eerste fase van de Rode Loper (Oude Langedijk en aansluitend deel van de Wijnhaven tot de Peperstraat) gerealiseerd. Vanwege de vele kritische reacties uit de stad besloot de gemeente eind 2022 het ontwerp van het vervolg uit te stellen. Wel werden langs het water bomen geplant en groenvakken aangelegd. De strook daartussen werd al snel één grote fietsenstalling. Begin 2023 werd in een Verkeersveiligheidsonderzoek door een extern bureau onder andere geconcludeerd dat voor de (her)inrichting van het gehele project gekozen moet worden tussen inrichting als voetgangersgebied, als zogenaamde “shared space” óf een indeling waarbij voetgangers en fietsers duidelijk gescheiden worden. De vraag of de voetganger zich veilig voelde werd helaas niet gesteld en dus ook niet  beantwoord.

Inmiddels vragen vele burgers en belangengroepen om een (her)inrichting die de voetgangersveiligheid werkelijk ten goede komt –  voor de gehele Rode Loper (dus inclusief Peperstraat en Binnenwatersloot). In januari 2024 zal de Gemeenteraad zich hier verder over buigen. CBS liet en laat zich in dit debat niet onbetuigd. Zolang het faciliteren van de hoofd fietsroute oost-west dwars door de binnenstad gehandhaafd blijft, pleiten wij - alles afwegend  - voor een gescheiden inrichting.

Historische Stoepen

In april 2021 heeft CBS per brief haar zorgen geuit over het behoud van de historische stoepen in de binnenstad. Enkele huiseigenaren ontvingen toen namelijk plotseling bericht van de gemeente dat de grond onder de historische stoepen gemeentelijk eigendom is. In haar brief heeft CBS daarover vragen gesteld. Immers op de website van het Project Grondgebruik was aangegeven dat de grond onder de stoepen kon worden gekocht, gehuurd of teruggegeven. Met een beroep op verjaring zou men ook eigenaar kunnen worden. Er was ook geen enkel overleg met de betrokkenen geweest.

CBS is bevreesd dat bij herinrichting (bijv. van het autoluwplus gebied) historische stoepen verdwijnen, zoals bij de uitvoering van de Rode Loper bleek.
Op 11 december 2023(!) ontving CBS eindelijk antwoord van B&W- weliswaar uitgebreid, maar niet meer duidelijkheid gevend dan: "Mede door de acties van uw zijde staan de stoepen nu nog scherper op het netvlies van de gemeente." Dit antwoord roept helaas weer vele nieuwe vragen op. Onze bemoeienis wordt  dus  voortgezet.

Van Strategisch Monumenten Overleg naar Delfts Stadsschoon & Erfgoed Overleg

Op initiatief van CBS is in november een eerste Delfts Stadsschoon & Erfgoed Overleg georganiseerd, bedoeld om het Strategisch Monumenten Overleg dat voor het laatst vóór de coronacrisis was gehouden nieuw leven in te blazen, maar ook om  – na veel wisselingen van de wacht – alle betrokkenen bij het stadsschoon en erfgoed van Delft weer met elkaar in contact te brengen.

De bijeenkomst vond plaats op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De deelnemers presenteerden kort aan elkaar de voor hun organisatie actuele onderwerpen en activiteiten. Zo waren er presentaties van de Gemeente Delft afdeling Erfgoed en de afdeling Stadsbeheer en Realisatie, door TU Delft Academisch Erfgoed, over de Collectie Erfgoed van de faculteit Bouwkunde, van de afdeling Urbanism en LDE Centre for Global Heritage and Development, van de afdeling Heritage & Architecture, DOCOMOMO en de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond, van Achter de Gevels van Delft en van CBS zelf. De bijeenkomst, nadrukkelijk bedoeld als een hernieuwde kennismaking bleek als zodanig zeer geslaagd. Het voornemen is om dit overleg jaarlijks te herhalen én bovendien halfjaarlijks af te wisselen met meer thematische bijeenkomsten, waarbij specifieke onderwerpen en initiatieven breed met elkaar kunnen worden besproken

Herstel het Schiekanaal als historisch-landschappelijke lijn

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in de zuidwest hoek van Delft, van Hooikade tot aan Avalex en het Abtswoudse bos, verdiepte CBS zich in de openbare ruimte van de Schie, de historische verbinding tussen (binnen)stad en het zuidelijk buitengebied. Er spelen daar  diverse planontwikkelingen zoals Schieoevers/Kabeldistrict, GGG-locatie, Panjo, maar een samenhangende visie over de openbare ruimte en dan met name de oevers van de Schie ontbreekt. Bovendien zijn er argumenten te over om de oevers van Hooikade, Zuidwal en zuidelijke Schie een minder stenig karakter te geven (o.a. toenemende recreatie aan de Schie-oevers en (ontbrekende) groenstructuur in dit deel van de stad).

CBS heeft een voorstel ontwikkeld voor dit deel van het Schiekanaal waarmee we deze historisch-landschappelijke lijn, karakteristiek voor Delft, weer willen versterken en zichtbaar maken. Oud-CBS lid Roelf Steenhuis was en blijft hierbij nauw betrokken.
Uiteindelijk doel  is om de lijn van bomen en groen langs het kanaal vanaf Oostsingel en Kanaalweg weer te herstellen tot aan de Hooikade en verder tot aan het Abtswoudse bos. Daarmee ontstaat niet alleen een recreatieve- en ecologische verbinding, maar wordt ook een verbinding gemaakt tussen de nieuwbouw van het Kabeldistrict en de historische  binnenstad.

Dit idee is o.a.door de wethouder al positief ontvangen. De nodige vervolgstappen die moeten leiden tot uitvoering, wil CBS met zoveel mogelijk partijen in de stad  bespreken en uitwerken.

Terrassen- en terrasbotenbeleid

Zoals eerder aangekondigd startte de gemeente in 2023 met een gedegen herziening van het terrassen- en terrasbotenbeleid om versoepelingen uit de coronatijd en gegroeide uitwassen terug te draaien en nieuwe uitgangspunten vast te stellen, waaronder: geen uitbreiding van het aantal m2 terrassen.

In de eerste van twee omvangrijke bijeenkomsten, waarvoor alle belanghebbende partijen waren uitgenodigd, verzamelde de gemeente ieders meningen, wensen en kritiek. Het Expertise Platform Water concentreerde zich op het terrasbotenbeleid, CBS  op het onderdeel terrassen. Op de tweede bijeenkomst maakte de gemeente bekend wat men met het nieuwe beleid van plan is. Voor CBS was vooral belangrijk dat het openbare karakter en het kunnen beleven van de openbare ruimte een essentieel uitgangspunt van het nieuwe beleid wordt, immers: terrassen zijn deel van de openbare ruimte en die ruimte is van ons allemaal! Er komen duidelijke regels voor de inrichting en het meubilair, zichtlijnen en doorzicht en regels moeten duidelijker en dus beter handhaafbaar worden.

Eind 2023 is het concept–terrassenbeleid gepubliceerd. CBS diende in samenwerking met de bewonersverenigingen een kritische zienswijze in. Ook is gezamenlijk gepleit voor één terraszonekaart waarop ieder burger kan zien waar terrassen mogelijk zijn en een apart steeds actueel overzicht van de verleende vergunningen. Omdat ook uit ondernemerskringen de nodige bezwaren kwamen, wordt het overleg met alle partijen in januari voortgezet.
Het terrassenbeleid zal dus ook in 2024 onze volle aandacht behouden.

Schuilkelder Westvest

Het vervallen bouwsel aan de Westvest 41, tegenover het busplein, werd in 1943 door de Duitse bezetter als schuilkelder gebouwd. Na de oorlog is het onder andere gebruikt als opslagruimte door de gemeente. Voor de meeste Delftenaren is onduidelijk wat het is. Een trap leidt naar een toegangspoort naar de tuin van het monumentale pand van de Fundatie van Renswoude (Oude Delft nr 48). De Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van dit pand, heeft de schuilkelder van de gemeente gekocht en gaat deze restaureren. De omgevingsvergunning is in juni verleend.

Hendrik de Keyser heeft CBS gevraagd om mee te denken over mogelijke bestemmingen voor de schuilkelder, die bovendien bijzonder is omdat hier nog zichtbaar is hoe de stadswal indertijd grensde aan de tuinen en erven in de westrand van de historische binnenstad.

Handhavingsverzoeken

Samen met de bewonersvereniging Binnenstad Noord en het Expertise Platform Water deed CBS met succes een handhavingsverzoek met betrekking tot twee tijdelijke terrasboten (Hippolytus-buurt en Brabantse Turfmarkt), die te lang bleven liggen. De gemeente gaf toe fout te hebben gehandeld.

Eind 2022 deden CBS en bewonersvereniging Oude en Nieuwe Delf een handhavingsverzoek met betrekking tot de bovenmatig grote glazen terrasoverkapping, die – zonder vergunning - op het Heilige Geest Kerkhof bleek te zijn opgericht. Dit leidde gedurende heel 2023 tot langdurige juridische procedures tussen aanvrager en gemeente, waardoor pas half december een definitief besluit van het College van Burgemeester en Wethouders kon worden genomen. Het bouwsel zal - met inachtneming van een termijn van enkele weken - moeten worden afgebroken, zoals ook oorspronkelijk geëist.

Onderwerpen en plannen waarover CBS meedacht / meesprak / meeluisterde:

  • Plannen Prinsenhof en Prinsentuin
  • Schieoevers Noord
  • Hooikade/Zuideinde
  • Ontwikkeling Gasthuisplaats
  • Kalverbos
  • Botanische Tuin
  • Watertoren
  • Afbouw grondwateronttrekking
  • Historisch uurwerk
  • Paradijspoort
  • Lichtplan binnenstad
  • Visie gebedshuizen
  • Waardevolle gebouwen kaart
  • (Historische) Begraafplaatsen

Samenstelling Commissie Behoud Stadsschoon

CBS bestond in 2023 uit Peter Jonquière (voorzitter), Ineke Joustra (secretaris), Ad den Boer, Marijke Corneth, Astrid Keers, Koen Mulder, Ivan Nevzgodin, Tammo Remmerswaal (t/m mei) en Willy Tiekstra (vanaf juni).

 

Zie ook:

 

 

Zoeken


Activiteiten Commissie Behoud Stadsschoon


Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.