Delfia Batavorum logo

Wandeling Pasgeld en ’t Haantje

Lezing en rondwandeling door Pasgeld/’t Haantje 

Woensdag 7 september hield Wilbert van Bijlert een lezing over de geschiedenis van de buurtschappen Pasgeld en ‘ t Haantje. Pasgeld de voormalige buitenplaats aan de Vliet en ’t Haantje, genoemd naar de herberg op de hoek waar de  Kerstanjewetering uitmondt in de Vliet, Hemelsbreed is de Delftse Oude Kerk aanzienlijk dichterbij deze twee gebieden dan de gelijknamige kerk in Rijswijk, maar desondanks was dit altijd Rijswijks territorium. 

Van Bijlert, zelf inwoner van het gebied, schreef over die geschiedenis een mooi boek en bleek er ook boeiend over te kunnen vertellen.

De geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje is een typisch Hollandse geschiedenis, waarin de stijd tegen het water al die eeuwen centraal stond. Die strijd tegen het water, de noodzaak van een snellere afwatering, vormt tot op de dag van vandaag het gebied met zijn rechte afwateringssloten.

Zaterdag 17 september kwam alles wat in de lezing naar voren kwam tot leven bij een mooie rondwandeling door het gebied. Ruim twintig aanwezigen beleefden een aangenaam uurtje en onder hen nogal wat mensen, voor wie het een reis naar hun jeugd in Pasgeld/’t Haantje was.   

Het boek van Van Bijlert is te koop bij boekhandel De Omslag, Wijnhaven 16 Delft, voor 7,50 euro

 

  Wilbert van Bijlert heeft Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit van Groningen gestudeerd en werkt bij de Rijksoverheid. Sinds 2018 is bij redacteur van buurtblad de Drassige Driehoek dat in de Rijswijkse buurten Pasgeld en Parkwijk wordt bezorgd. Hiervoor heeft hij een groot aantal (oud-)buurtbewoners geïnterviewd en artikelen geschreven over de tuinbouw in Pasgeld, de Tweede Wereldoorlog in Pasgeld en `t Haantje en over de spoorwegovergang `t Haantje. In 2022 verscheen zijn boek “De geschiedenis van Pasgeld en `t Haantje”, uitgegeven door de Stichting Rijswijkse Historische Projecten.

 

Praktische informatie:

  • Datum: zaterdag 17 september 2022.
  • Start: 14.00 uur, duur ca. 1,5 uur.
  • Verzamelpunt: Buurthuis "De Drassige Driehoek", Jaagpad 148D, 2288CN Rijswijk


`t Haantje, Hendrik Thier, ca 1770, Stadsarchief Delft


Canadese troepen bij 't Haantje, 8 mei 1945, F.W.H. Biegstraaten, Haags Gemeentearchief