Delfia Batavorum logo

Verslag Fietstocht Midden-Delfland Dag 17 juni 2023

Werk van keramiste Tineke van Gils, een beeld, een vaas en een grote pot met deksel.Net als vorig jaar hebben Delfia Batavorum en de Midden-Delfland Vereniging gezamenlijk een fietstocht georganiseerd op de Midden-Delflanddag. De start van de tocht was om 10 uur op het erf van keramiste Tineke van Gils in Schipluiden, waar de groep werd verwelkomd met koffie en cake. Tineke vertelde ons enthousiast over de biologische boerderij van haar man en over haar eigen werk als pottenbakster/keramiste. We bezochten eerst haar galerie met veel theepotten, vazen en serviesgoed en daarna haar atelier. Zij werkt zo ‘groen’ mogelijk en recyclet alles wat vrijkomt tijdens het maakproces.

Nadat zij haar mooie gedicht over Midden-Delfland had voorgedragen, fietsten we langs de Vlaardingervaart naar boerderij Zonnehoeve, waar we op tijd arriveerden voor de uitleg van historicus Jacques Moerman over de herbouwde windas (ook wel overtoom genaamd). Vervolgens werd de windas gedemonstreerd: leden van de Kanovereniging Natsec uit Vlaardingen trokken een historisch schuitje vanuit de poldersloot met behulp van de windas over de dijk naar de Vlaardingsevaart.

Een boot wordt met een windas over de dijk gehesen.In de tuin van Zonnehoeve kregen we een heerlijke streeklunch met keuze uit diverse biologische vruchtensappen. Ondertussen zorgde Ko de Boswacht met zijn trio voor vrolijke muziek.
Ons volgende doel was het Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen, waar iedereen vol belangstelling rondkeek. Op de begane grond zijn diverse oude winkeltjes nagebouwd, zoals een kruidenier, drogist, bakker en een smid. Op de eerste etage is een uitgebreide tentoonstelling over de ontwikkeling van Vlaardingen en de geschiedenis van Vlaardingen in de Tweede Wereldoorlog. Het museum was voor velen een verrassende ontdekking en is zeker een plek om nog eens terug te keren.

In overleg met de groep werd besloten om de stop bij De Soete Suikerbol te laten vervallen. De tocht ging verder door de mooie natuur van de Broekpolder en langs de Foppenplas naar de Beeldenkas van Willem Berkhout aan de Gaagweg in Schipluiden. Hier kregen we een consumptie en was er voldoende tijd om de vele bijzondere beelden te bekijken. De fietstocht kwam hier ten einde en iedereen kon op eigen gelegenheid naar huis.

We kijken terug op een prachtige, gezellige tocht met uitzonderlijk mooi weer!

Fietsers langs de vaart.Een gezellige lunch in de tuin van De Zonnehoeve.Een oud winkelinterieur in Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen.Kleurige beelden in de Beeldenkas van Willen van Berkhout.