Delfia Batavorum logo

Twee excursies naar het Nationaal Monument Oranjehotel


De cellengang in het Oranjehotel met cel 601 (Foto website Oranjehotel).

Op vrijdag 7 oktober 2022 brachten leden van Delfia Batavorum een bezoek aan het Oranjehotel. Het Oranjehotel was de bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de bekende Delftenaar en verzetsstrijder Kees Chardon heeft in deze gevangenis gezeten voordat hij naar concentratiekampen in Duitsland werd gestuurd.

Ruim 25.000 mensen zaten in de oorlogsjaren tussen 1940 en 1945 in het Oranjehotel opgesloten. Van hen werden meer dan 250 mensen werden rechtstreeks vanuit deze gevangenis op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

De deelnemers aan de excursie kregen eerst een  inleiding door een medewerker van het Oranjehotel. Daarna volgde een film over de historie van het gebouw. Vervolgens kreeg iedereen een  audioguide voor een individuele rondgang door het Oranjehotel.

Zo’n bezoek is zeer indrukwekkend. Je hoort en leest de  aangrijpende  verhalen van de gevangenen, aangevuld met foto’s, films, audiofragmenten en persoonlijke objecten (gemaakt in de gevangenis). Ook geeft de tentoonstelling informatie over de geschiedenis van het gebouw en de opkomst van het verzet. Diverse cellen zijn toegankelijk en bieden specifieke informatie. Cel 601, één van de dodencellen, is nog geheel intact en kan – vanaf de cellengang – worden bekeken.

Een bezoek aan het Oranjehotel levert een indrukwekkende excursie op. Het is goed te constateren dat onder de leden van Delfia Batavorum zoveel belangstelling is en was voor een dergelijke excursie. Wegens de grote belangstelling organiseerde Delfia Batavorum op vrijdag 20 januari 2023 een tweede, opnieuw zeer geslaagd, bezoek aan het Oranjehotel. 

(Onderstaande foto's zijn gemaakt door Rob van der Horst.)


Links: Door dit poortje werden de gevangenen afgevoerd die op de Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd. / Rechts: Cel 601, een van de dodencellen.


Gevangenen lieten allerlei berichten achter op hun celwand.


In deze vitrine liggen voorwerpen die door gevangenen zijn gebruikt of gemaakt.

 
Deze vier kruisen stonden op de fusilladeplek op de Waalsdorpervlakte.

Zoeken



Agenda

woensdag 24 april 2024
Hyacintenwandeling Ockenburgh, woensdag 24 april
woensdag 24 april 2024
Lezing Jan Baptist Stalpart van der Wiele (1579-1630)
donderdag 25 april 2024
Algemene Ledenvergadering Delfia Batavorum
dinsdag 07 mei 2024
Lezing over trekvaarten en hun rol in de klimaatadaptatie (Nieuwe datum!)
woensdag 08 mei 2024
Lezing 'De geschiedenis van de ziekenverpleging'
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.