Delfia Batavorum logo

Fietstocht Midden-Delfland Dag

Net als vorig jaar organiseren Delfia Batavorum en de Midden-Delfland Vereniging gezamenlijk een fietstocht voor leden van beide verenigingen op de Midden-Delfland Dag, die dit jaar op zaterdag 17 juni plaatsvindt.

VTineke van Gilserzameld wordt bij de pottenbakkerij van Tineke van Gils in Schipluiden. Daar beginnen we met koffie en geeft Tineke een korte uiteenzetting over haar activiteiten. Ook kan haar galerie bezocht worden met een permanente tentoonstelling van door haar gemaakt porselein. Tineke maakt al 35 jaar de mooiste theepotten, serviesgoed, vazen, urnen, enz..Na de start bij Tineke van Gils zijn er onderweg diverse stops gepland:

  • We bezoeken een zogenoemde windas op de grens van Midden-Delfland en Vlaardingen. Vanaf de 16e eeuw werden deze door boeren gebruikt om hun melk en eieren met bootjes van laag gelegen slootjes naar hogere wateren te krijgen. Deze windassen, ook wel overtoom genoemd, worden al sinds 1884 niet meer gebruikt, maar er is nu een replica gemaakt. Historicus Jacques Moerman zal ons ter plaatse bijpraten over het historische verhaal rond de windassen.
  • Vervolgens een heerlijke streeklunch in boerderij Zonnehoeve, vlakbij de windas. In deze boerderij is ook het Melkmuseum gevestigd.
  • Daarna fietsen we naar het Streekmuseum Jan Anderson aan de eeuwenoude Kethelweg, de verbinding tussen Vlaardinger Ambacht en het dorp Kethel. Het is een bijzonder museum met een rijke collectie. Van oude boeken en prenten tot medailles en penningen, van archeologische voorwerpen tot producten van naoorlogse vormgevers: alle voorwerpen in het museum harmoniëren in een samenhang tussen heden en verleden.
  • De volgende stop is de Soete Suikerbol in Vlaardingen, een pannenkoekenrestaurant. Hier vindt ’s morgens de formele start van de Midden-Delfland Dag plaats met allerlei activiteiten.
  • Daarna door naar de  Beeldentuin van Willem Berkhout in Schipluiden. In zijn kas staan inmiddels meer dan 300 heel bijzondere mozaïekbeelden. Daar wordt koffie, thee of iets fris geserveerd. Omdat iedereen op zichzelf teruggaat, is er is alle tijd om  rustig in de kas rond te kijken. 

Een Windas bij Vlaardingen
De windas bij Vlaardingen

Een beeld van Willem Berkhout.
Een beeld van Willem Berkhout

Praktische informatie

  • Datumzaterdag 17 juni 2023.
  • Inloop 09:45 uur, start: 10:00 uur, duur 3 tot 4 uur.
  • Verzamelpunt: Pottenbakkerij Tineke van Gils, Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden. Wie de fiets(en) eerst met de auto vervoert, kan parkeren bij Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20/22, 2636 AX Schipluiden of op de Park-and-Ride parkeerplaats tegenover de ingang van de pottenbakkerij.
  • Max. 20 deelnemers.

Deelnemers moeten er rekening mee houden dat het een behoorlijk lange tocht is: ca. 35 km. Onderweg kunt u genieten van prachtige vergezichten, vele vogelsoorten en bloeiende bermen. Maar het kan op sommige fietspaden ook behoorlijk druk zijn. Houd rekening met tegenliggers (waaronder snelle wielrenners); vaak zullen we achter elkaar moeten rijden.

Kosten en aanmelding

Kosten € 17,50 per persoon, vooraf te betalen op rekeningnummer NL 76 INGB 0000 5873 45, ten name van Delfia Batavorum onder vermelding van: Fietstocht Midden-Delfland Dag. Dat is inclusief koffie bij Tineke van Gils, lunch in de Zonnehoeve en koffie/thee/fris in de Beeldenkas.

Zoeken


Agenda

zaterdag 17 juni 2023
Fietstocht Midden-Delfland Dag
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.