Delfia Batavorum logo

Fietsexcursie Midden-Delfland Dag 'Oude wegen door Midden-Delfland'

Voor leden van Delfia Batavorum.
Fietsexcursie met streeklunch op zondag 19 juni 10.30-15.00 uur
Excursie georganiseerd in samenwerking met de Midden-Delfland Vereniging en Midden-Delfland is Mensenwerk. Gids: Pia van Oord, voorzitter Midden-Delfland is Mensenwerk.

Inhoud
De Midden-Delfland Dag 2016 heeft als thema ‘Midden-Delfland verbindt’. Daarom bieden wij u een dagexcursie aan met als rode draad Oude wegen door Midden-Delfland. Dan denken we niet alleen aan de Trekvaartroute van Delft naar Maassluis en Vlaardingen, waarover Jacques Moerman op 16 juni in Delft voor u een lezing geeft. De in het landschap nog zichtbare restanten daarvan kunt u nu met eigen ogen zien.
In museum Het Tramstation in Schipluiden is deze zomer een tentoonstelling over Kerkenpaden in Midden-Delfland. Kerkenpaden vormden vanaf de Middeleeuwen de kortste verbinding naar de kerk of school voor de bewoners van de boerderijen in de polders. U bezoekt de tentoonstelling onder deskundige leiding van Jacques Moerman.
Daarna wordt u voor een heerlijke lunch verwacht in het voormalige raadhuis van Schipluiden, aan de Dorpstraat. Dit was het woonhuis van burgemeester Dirk Ammerlaan en hier werd tussen 1881 en 1928 de agrarische gemeente Schipluiden bestuurd. Het dorp kent dit pand beter van de fietsenmaker, die hier decennialang was gevestigd. Recent is er een nieuwe horecagelegenheid geopend.
Na de lunch fietsen we door over het oude trekpad, de Vlaardingsekade. We passeren de Trambrug (een rijksmonument) en stoppen bij Het Schouw, de plaats waar het paard van de trekschuit naar Maassluis van oever moest wisselen en met een schouw werd overgevaren. Hier staat ook het voormalige rechthuis van Zouteveen; toen met herberg, nu een Bed&Breakfast die recent is uitgebreid met het pomphuis van het voormalige stoomgemaal van de Slinksloot.Hier ontmoeten we Frits van Ooststroom, die ons vertelt over de tegenover gelegen Vlietlanden, een restant niet ingepolderd Midden-Delfland, nu natuurgebied (in eigendam van Natuurmonumenten) dat uniek is in Nederland door zijn omvang en flora en fauna. 

Fietsarrangement
De Midden-Delfland Vereniging biedt de leden van Delfia Batavorum een speciaal Midden-Delfland Dag-arrangement aan, geïnspireerd op het thema Midden-Delfland verbindt, inclusief een smakelijke streeklunch in een nieuw etablissement. Dit arrangement bestaat uit:

  • gezamenlijk vertrek rond 10.30 uur van het Noordeinde in Delft (met korte toelichting);
  • bezoek aan Museum Het Tramstation voor de tentoonstelling Kerkenpaden in Midden-Delfland, met rondleiding door Jacques Moerman;
  • een gereserveerde plaats aan heerlijke streeklunch in het Raadhuis, Dorpsstraat Schipluiden;
  • vervolg fietstocht langs de Vlaardingervaart tot Het Schouw, waar de oude trekvaartroute naar Maassluis en Vlaardingen splitst; ontvangst op locatie door Frits van Ooststroom, die vertelt over de tegenovergelegen Vlietlanden;
  • special van de Midden-Delfkrant: Stad & Land van Midden-Delfland (thema-magazine van 60 pagina’s over de relatie tussen Midden-Delfland en het omringend stedelijk gebied, in kleur met veel foto’s).

De deelnemers keren op eigen tijd en gelegenheid terug naar Delft. 

Prijs en aanmelding

  • Voor het hele arrangement betalen de deelnemers 20 euro pp.
  • Maximaal aantal deelnemers: 25 personen.
  • Aanmelden via het aanmeldformulier op de website.
  • Uw bijdrage svp gireren naar Bankrekeningnumer NL84 INGB 0006 77 34 73 tnv Delfia Batavorum Excursies, onder vermelding van: MDD Fietstocht.
  • In bijzondere situaties bereikbaar: 015 2 13 30 58 

Nader informatie: Pia van Oord, Midden-Delfland is Mensenwerk, vanoord@middendelflandismensenwerk.nl