Delfia Batavorum logo

Excursie De Bazel en Metro Amsterdam

Als gevolg van de Coronacrisis moeten we al onze publieksactiviteiten voorlopig laten vervallen. Dit betekent dat deze activiteit niet doorgaat.
We zullen steeds bekijken hoe de situatie zich ontwikkelt en wat dat betekent voor onze komende activiteiten. We houden u op de hoogte.


Op 23 april hebben wij een rondleiding georganiseerd naar De Bazel in Amsterdam. De Bazel is het imposante voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij en de ABN-AMRO Bank. In het gebouw is tegenwoordig het Stadsarchief Amsterdam gevestigd met 50 km archieven.Tijdens de rondleiding zal over de geschiedenis worden verteld en komen we in de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en in de Schatkamer (de voormalige bankkluizen), de permanente tentoonstellingsruimte met Art Déco schilderingen op de muren en plafonds. Vele bouwkundige en decoratieve elementen in zowel het gebouw als het exterieur herinneren aan een boeiend verleden van Nederlands grootste bank. U krijgt uitleg over het Stadsarchief (met alle informatie over Amsterdammers en hun stad), maar de archiefstukken zelf zijn niet voor bezoekers toegankelijk.


Foto: Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites (bMA), Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3929078

Programma

 • Verzamelen op station Delft. De trein van 9.54 uur gaat rechtstreeks naar Amsterdam Centraal.
  Koffie met iets lekkers in de prachtige eersteklas restauratie (ingang op het perron van aankomst (nr. 2), ongeveer 100 meter doorlopen, voorbij Starbucks). 
 • Recht voor het station is de ingang van de nieuwe Metro. We nemen lijn 52, de nieuwe Noord-Zuidlijn.
  De lijn loopt van Amsterdam-Noord onder het IJ en het centrum van Amsterdam door naar station Zuid, met daartussen 6 haltes. De lijn werd in gebruik genomen op 22 juli 2018. Sommige stations liggen op grote diepte: tot 26 meter beneden NAP. De architectuur en kunstwerken op de stations zijn indrukwekkend. 
 • De eerste halte richting Zuid is Rokin, en daar stappen we uit.
  We bekijken de vitrines waarin allerlei voorwerpen ten toon zijn gesteld die zijn opgegraven tijdens de bouw van de metro. Die vitrines zitten tussen de roltrappen, dus velen van ons zullen een paar keer op en neer willen gaan om alles goed te bekijken. 
 • Daarna door naar de volgende halte richting Zuid: Vijzelgracht.
  Bij de voorbereiding bleek de straat tussen de metro-uitgang en het gebouw De Bazel een beetje moeilijk begaanbaar. Er worden nieuwe leidingen gelegd in de straat en we moesten twee keer oversteken. Mensen die slecht ter been zijn raden wij daarom af zich in te schrijven Natuurlijk weten wij niet hoe de situatie op 23 april is, maar het zag er naar uit dat dit nog wel even gaat duren. 
 • Om 12.30 uur worden we verwacht in café De Bazel waar we lunchen. 
 • Om 13.30 uur begint de rondleiding (ongeveer 1,5 uur) in 1 of 2 groepen. 
 • Om ongeveer 15.00 uur is die afgelopen en wij gaan ervan uit dat iedereen op eigen houtje de verdere dag zal invullen.
  U kunt bijvoorbeeld andere metrostations van de Noord-Zuidlijn bezoeken. Elk station is door een andere architect ontworpen en heeft daardoor een eigen karakter. 

Praktische informatie

 • Datum: 23 april 2020.
 • Vertrek: trein 9.54 uur NS station Delft, spoor 1.
 • OV-kaart en Museumkaart svp meenemen.
 • Minimaal 15 deelnemers. Bij minder deelnemers gaat deze excursie niet door.
 • Kosten: € 30,- per persoon, vooraf te betalen op rekeningnummer NL 76 INGB 0000587345, t.n.v. Delfia Batavorum o.v.v. Amsterdam.
 • Aanmelden uiterlijk 23 maart 2020 via het aanmeldformulier op onze website.

ZoekenAgenda

woensdag 07 september 2022
Lezing De geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje
zaterdag 17 september 2022
Wandeling Pasgeld en ’t Haantje
donderdag 06 oktober 2022
Lezing Henricus van Berckel, oud-burgemeester van Delft en zijn regentengeslacht
vrijdag 07 oktober 2022
Excursie Nationaal Monument Oranjehotel
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.