Delfia Batavorum logo

Varen over de Schie, augustus 2023

Voor de door Delfia Batavorum georganiseerd vaartocht op 26 augustus naar Kandelaar, Overschie, Delfshaven en de Van Nelle Fabriek was zo veel belangstelling dat we twee dagen eerder, op 24 augustus, een tweede tocht konden plannen.  In totaal stapten 52 mensen in de boot.

De boot op de Schie.

Op de aanlegsteiger bij  station Delft werd ingescheept en van daar ging het over de Schie richting Rotterdam. De eerste stop was bij Kandelaar,  een buurtschap bestaande uit rond 30 huizen.  De naam heeft Kandelaar te danken aan een lichtbron die in de vroege 17e eeuw bij herberg ‘De Candelaar’ stond ter verlichting van de schepen die daar in het donker afmeerden. Je kunt er nog steeds het jaagpad zien; vanaf 1655 voer hier de trekschuit vanuit Delft naar Maassluis en Schiedam.

Met John van den Berg (oprichter van het Museum Overschie) liepen we door het buurtschap naar de Keersluis. De sluis werd in 1928 gebouwd om het aan de Poldervaart grenzende gebied (zoals Kethel) te beschermen tegen overstromingen als bij de dijkdoorbraak van 1903. De sluis heeft tot 1970 gefunctioneerd. Toen werd er een dam gemaakt tussen de Poldervaart en de Schie. In 2013 is de sluis uiteindelijk gerenoveerd.

De tocht ging verder naar Overschie, waar we het Museum Overschie bezochten. Onder het genot van een kopje koffie vertelde John van den Berg over dit verrassend grote en interessante museum. Je beleeft er de rijke geschiedenis van dit oude en cultuurhistorisch waardevolle gebied van Rotterdam. Het is zeker een tweede bezoek waard.

Bezoekers voor de ingang van Museum Overschie.Mensen aan de koffie in Museum Overschie.

Onderweg op de boot vertelde Nicole Mekel (van Organisatiebureau Natuurlijk Nicole) ons tal van wederwaardigheden over de geschiedenis van de plekken die we passeerden. Bijvoorbeeld het boeiende verhaal van de trekvaarten en trekschuiten. Ondertussen genoten de deelnemers van hun zelf-meegebrachte lunch, want tijd om te stoppen bij een restaurant was er dit keer niet.
Uiteindelijk ging het over de Delfshavense Schie naar Delfshaven, dat er vanaf het water toch weer heel anders uitziet dan vanaf de wal. Nicole verteld ons hier natuurlijk het verhaal van de Pelgrim vaders.

Niet ver daar vandaan ligt de  Van Nelle Fabriek. Het gebouw geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard. Twee gidsen hebben ons rondgeleid door het prachtige gebouw, dat stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

 

Foto’s van Herman Jacobs, Rob van der Horst en Lenny Mulder-’t Gilde.