Delfia Batavorum logo

Lezing 'Water – Land: verleden, heden, toekomst’

Met veel genoegen nodigen we u uit bij ‘Water – Land: verleden, heden, toekomst’ op zondag 16 april om 14.30 uur in Theater de Veste. Een middag die in het teken staat van het leven en werk van Dr. ir. Ronald Waterman.

Al decennia lang beschermt Ronald Waterman Nederland en landen wereldwijd tegen het wassende zeewater. Niet door grote dammen, dijken of waterkeringen te bouwen. Maar liever werkt hij met de natuur volgens het, mede door hem ontwikkelde principe ‘Bouwen met de Natuur’.

Delft heeft van oudsher een sterke relatie met water. Wat heeft ze ermee gedaan? Deze middag geeft Ronald Waterman een college over zijn werk en zijn visie op de delta en klimaatverandering. Hoogheemraad Manita Koop gaat met hem in gesprek over zijn leven. De voorzitter van Delfia Batavorum Harry ter Braak geeft vervolgens het publiek de gelegenheid Ronald Waterman te bevragen.

Bouwen met de Natuur
Ronald Waterman ontwikkelde een nieuwe manier van waterbouw: niet langer alleen dammen en dijken als bolwerken tégen de zee, maar duinen en stranden in harmonie mét de zee. In Nederland en wereldwijd zoeken regeringen zijn advies, over wat te doen met hun laag liggende, snel groeiende en kwetsbare miljoenensteden, nu de zee stijgt en weerpatronen grilliger worden. Waterman is een autoriteit op het gebied van ‘Bouwen met de Natuur’ via kustaanwinning en kan daar fantastisch over vertellen. Op zo’n manier dat iedereen het begrijpt en met respect en liefde voor de natuur.

Aquapunctuur voor vaarwegen
De grootste uitdaging van de 21e eeuw is het ontwikkelen en implementeren van methoden en oplossingen die niet alleen de beschikbare ruimte optimaal benutten, maar tegelijkertijd de economie versterken en het (leef)milieu verbeteren. Het door Waterman en Brouwer ontwikkelde ‘Aquapunctuur’ zorgt voor een optimale benutting, aanpassing, beheer en beleving van vaarwegen en hun waterfronten ten behoeve van o.a. veiligheid, waterberging, waterkwaliteit en leefbaarheid.

Als kind overleefde Waterman de Holocaust en zijn ervaringen uit die tijd, vormen mede de drive voor zijn levenswerk.

Bezoek: https://www.theaterdeveste.nl/water om uw reservering te plaatsen.

De lezing wordt gorganiseerd door Hoogheemraadschap van Delfland, Theater De Veste en Delfia Batavorum.