Delfia Batavorum logo

Nieuwe functies voor de Gasthuisplaats

Lezingen door Wytze Patijn, Steven Jongma en Ilse Rijneveld

Op dinsdag 23 januari 2018 vertellen drie eminente sprekers over een zeer actueel onderwerp: de herinrichting van de Gasthuisplaats. Op deze plek is ruim 700 jaar enige vorm van ziekenhuiszorg geweest, daarin een van de weinige plekken in Nederland. Al verschillende malen zijn er in de afgelopen decennia plannen geweest voor de Gasthuisplaats: wellicht herinnert u zich de lezing van Delfia Batavorum uit 2013? Deze plannen zijn geen van alle gerealiseerd.

Op dit moment wordt onder coördinatie van Wytze Patijn, voormalig stadsbouwmeester van de Gemeente Delft, gewerkt aan een nieuw plan voor de herinrichting van deze historische plaats in de binnenstad van Delft. Hiertoe zijn en worden bijeenkomsten gehouden waarbij vele belanghebbenden betrokken worden. Op deze avond kunt ook u meepraten over een mogelijke herinrichting van de Gasthuisplaats.

Wytze Patijn zal de ontwikkelingen tot op heden toelichten en aangeven welke activiteiten in de toekomst zullen plaatsvinden. Tevens zal hij vertellen waarom hij als voormalig stadsbouwmeester toch betrokken blijft bij de ontwikkeling van deze historische plek.

Daarna zal stadsarcheoloog Steven Jongma ingaan op de archeologische onderzoeken die in de afgelopen decennia op de Gasthuisplaats zijn gedaan. Hij zal daarbij uitgebreid ingaan op de bijzondere historische vondsten van de Gasthuisplaats.
Daarna zal Ilse Rijneveld, adviseur monumenten bij de Gemeente Delft, ingaan op de (gebouwde) geschiedenis van deze plek. Onder de titel "Een nieuwe kans voor de Gasthuisplaats" zal zij vertellen over de culturele waarde van deze plaats, aan de hand van de historische gebouwen op en aan de Gasthuisplaats.

Wytze Patijn is de afgelopen zeven jaar stadsbouwmeester van Delft geweest. Per 1 januari 2018 legde hij deze functie neer. Steven Jongma is sinds 2005 werkzaam als stadsarcheoloog bij de gemeente Delft. Ilse Rijneveld is adviseur monumenten bij de gemeente Delft. Ze licht monumenteigenaren voor over subsidies en geeft advies over beleidszaken ten aanzien van cultureel erfgoed en monumenten.

 

  • Datum: 23 januari 2018
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Locatie: De VAK, Westvest 9
  • Aanmelding niet nodig
  • Toegang: leden Delfia Batavorum gratis, niet-leden € 5,-

Zoeken


Lezingen in 2018


Agenda

zaterdag 17 juni 2023
Fietstocht Midden-Delfland Dag
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.