Delfia Batavorum logo

Lezing Jonkvrouw Rikarde, stichteres van Delft, en haar familie

Na een jaar van online lezingen kunnen we elkaar binnenkort hopelijk weer live ontmoeten. We zijn in afwachting van de nieuwe richtlijnen van het RIVM en onderzoeken met diverse locaties wat de mogelijkheden zijn van live bijeenkomsten.De eerst volgende lezing zal in ieder geval plaats vinden op zaterdag 30 oktober 2021 van 20.00 tot 21.00 uur. Noteert u deze datum alvast in uw agenda? We hopen u dan te kunnen verwelkomen op locatie. De lezing zal ook online te volgen zijn via ZOOM. Zodra de voorwaarden voor live bijeenkomsten definitief bekend zijn zullen wij u verder informeren. U hoort dan van ons hoe u kan deelnemen en zich kan aanmelden. Dit alles uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom Corona. 

Jonkvrouw Rikarde, stichteres van Delft, en haar familie.

  • Door Gerrit Verhoeven
  • Zaterdag 30 oktober van 20.00 – 21.00 uur

Gerrit laat ons tijdens deze lezing kennis maken met een bijzonder Delftse vrouw, Jonkvrouw Rikarde, stichteres van Delft.

We gaan terug naar de dertiende eeuw. Jonkvrouw Rikarde van Holland zorgt ervoor dat Delft in 1246 stadsrechten krijgt. Bovendien sticht zij hier een klooster en een gasthuis. Zij is in goed gezelschap. Haar schoonzus Machteld geldt als stichteres van ’s-Gravenzande en haar nicht Aleid sticht Schiedam. Beiden bezorgen hun stad ook een parochiekerk en een gasthuis. Het zijn dus drie vrouwen die vorm geven aan het stedenlandschap van het zuidwesten van Holland. Hoe kunnen zij dit doen? En wat bezielt hen?

Afbeelding: Het zegel van Rikarde. Anonieme tekening uit de 18e eeuw (Stadsarchief Delft, nr. 73950)

Over de mogelijkheden van deelname, live of online,  informeren we u zodra de definitieve richtlijnen van het RIVM bekend zijn. Vanaf dat moment kunt u zich aanmelden.

Gerrit Verhoeven is archivaris en historicus. Van 1994 tot 2006 was hij gemeentearchivaris van Delft, sindsdien werkt hij als freelancer. Hij publiceerde onder meer het eerste deel van de stadsgeschiedenis: De derde stad van Holland. Geschiedenis van Delft tot 1795 (Zwolle 2015). Hij is redacteur van het kwartaalblad Delf.  

Zoeken


Agenda

zaterdag 30 oktober 2021
Lezing Jonkvrouw Rikarde, stichteres van Delft, en haar familie
vrijdag 19 november 2021
Excursie Nieuw Delft
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.