Delfia Batavorum logo

Van weiland tot lusthof. Het Agnetapark, een biografie

Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta Matthes waren hun tijd, we spreken over de tweede helft van de negentiende eeuw, ver vooruit. De directeur van de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek zorgde niet alleen voor werkgelegenheid voor zijn arbeiders en kantoorpersoneel. Zijn vrouw en hij bemoeiden zich met vrijwel alle facetten van het leven van de werknemers. 
Zo ontwierpen zij samen met de architect L.P. Zocher een wijk voor de werknemers van de gistfabriek. Daar konden zij niet alleen wonen, het Agnetapark werd een geheel eigen mini-samenleving en een mini-verzorgingsstaat in één. 
De werknemer van de gistfabriek hoefde het speciaal voor hem, zijn gezin en zijn collega's gebouwde stukje Delft niet uit. Niet om te werken en niet om te ontspannen. Het Agnetapark werd, mede door Jacques en Agneta van Marken een hechte samenleving met een rijk verenigingsleven. 

Delftenaar Jan van der Mast (1961) wijdde een groot deel van zijn schrijversleven aan onderzoek naar leven en werken van Jacques en Agneta van Marken. Hij schreef een veelgeprezen biografie en geeft onder meer rondleidingen door het Agnetapark. 
Het laatste boek van Van der Mast is een biografie over het prachtige wijkje aan de noordkant van Delft. In het boek tekende hij de verhalen op van de mensen die daar woonden en wonen.Hij beschrijft de bijzondere architectuur van de woningen, van de directeurswoningen en van het 'dorpshuis'. Bovendien besteedde hij aandacht aan het bijzondere grote kantoor aan de Vliet, ooit het kloppend hart van de Gist en later Calvé. 

Van der Mast verzorgt op 31 januari voor Delfia Batavorum een lezing over het Agnetapark, over de ziel van een woonwijk, die, aldus de schijver,  'helaas' aan het 'veryuppen' is. 

  • Datum: dinsdag 31 januari 2023
  • Locatie (gewijzigd): De Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50 te Delft. Parkeren is hier nog gratis. Met het OV bereikbaar met tramlijn 1: uitstaphalte: Martinus Nijhofflaan.
  • Aaanvang: 20.00 uur
  • Kosten: voor leden gratis; voor niet-leden € 5,-
  • De lezing is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk.