Delfia Batavorum logo

Nieuws


Audiotour 11: Studenten in Delft

zaterdag 12 juni 2021

Dat Delft een studentenstad is zullen we weten. Ook in literair werk blazen studenten een flinke partij mee. In een enkel geval zelfs wagen technische (oud-)studenten zich zelf aan het schrijven van gedichten en verhalen. In deze wandeling maken we kennis met studenten aan de kweekschool, de Indische Instelling, de Technische Universiteit en de voorlopers van daarvan: Koninklijke Academie, Polytechnische School en Technische Hogeschool. Ook hospita’s, de mensa en lustrumvieringen van het Delftsch Studenten Corps komen voorbij.

Lees verder


De verdwenen Paradijspoort - Paradijs vol krotwoningen

maandag 07 juni 2021

De Paradijspoort is nu een deel van de Delftse koopgoot In de Veste. De naam komt van een oud smal slopje dat ooit op ongeveer dezelfde plaats tussen de Pieterstraat en de Gasthuislaan heeft gelegen in de dichtbewoonde armenbuurt die een halve eeuw geleden is ‘gesaneerd’ (c.q. gesloopt) voor het huidige winkelcentrum. Het steegje is in zijn geschiedenis meerdere malen uit zijn eigen as verrezen. Echt paradijselijk was het wonen er niet. Een twaalf jaar oud verhaal grondig vernieuwd.

Lees verder


Digitale canon van Delft bijgewerkt

zaterdag 29 mei 2021
De canon van Delft, die Delfia-Batavorm enkele jaren geleden als boekwerk publiceerde, is ook al enige tijd als digitale canon te raadplegen. Afgelopen jaar zijn nog enkele aanvullingen en correcties aangebracht zodat de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze stad in een fraai overzicht bij elkaar staan. De canon is te raadplegen via: https://www.canonvannederland.nl/nl/page/107966/canon-van-delft
Lees verder


Le Comteprijs 2020 voor Keramiekkaart in Papenstraat

vrijdag 21 mei 2021

Gisteravond waren de bekendmaking van de winnaar van de Le Comteprijs 2020 en de Publieksprijs van Delft op Zondag en de presentatie van het Historisch jaarboek Delft.

De Le Comteprijs 2020 is toegekend aan de Keramiekkaart in de Papenstraat, een project van Nan Deardorff-McClain en Colja de Roo. Voor zitter Theo Thomassen reikte de prijs op vrijdag 21 mei in de Papenstraat uit aan de winnaars.

De Delft op Zondag Publieksprijs is toegekend aan de muurschildering 'La Perla' van...

Lees verder


Rietveld 83-89 - Voormalig hofje Kris-Kras, kerkgebouw en kruidentuin

dinsdag 11 mei 2021

Rietveld 83-89 is vlak voor de oorlog gebouwd en ziet er niet bijzonder uit, maar de plek waar het staat heeft wel een bijzondere geschiedenis. Ooit stond hier het kerkgebouw van het curieuze kerkgenootschap Christo Sacrum, dat in 1838 werd verbouwd tot complex pauperwoningen met de bijnaam Kris-Kras. Een eeuw later werd het gesloopt om plaats te maken voor een bedrijfgebouw van de Delftsche Melkcentrale. Twee eeuwen voor de kerk hier verrees, was het de kruidentuin waar apotheker Dirck Cluyt bijen bestudeerde en inspiratie opdeed voor zijn...

Lees verder


Zoeken


Agenda

zondag 03 oktober 2021
Lustrumfeest 2020 > 2021
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.