Delfia Batavorum logo

Nieuws


Nominaties voor Le Comteprijs 2023

vrijdag 10 november 2023

Is er iets veranderd in het stadsbeeld van Delft? Een mooie verbouwing of restauratie, een herinrichting van een plein of straat? Is er een mooi hek geplaatst? En vindt u dat dit initiatief de Le Comteprijs verdient? Dan nodigen we u uit een nominatie te sturen naar de Le Comte Commissie van historische vereniging Delfia Batavorum. Deze commissies selecteert uiteindelijk drie nominaties, die zullen wedijveren om de Le Comteprijs 2023.

Zie voor meer informatie

Lees verder


Molenaarswoningen Phoenixstraat 111 - Cieraad deser stad

zondag 10 september 2023

Een kleine drie eeuwen geleden bouwden de molenaars van molen De Roos een woning rond de molen en de stadswal, die zij al snel uitbreidden met een aantal aanbouwen, waaronder een knechtenhuis. Op den duur drukte de zware stenen molen echter zodanig op de bebouwing aan de noordkant dat dat deel na 200 jaar moest worden afgebroken. In plaats daarvan kwam in 1930 een nieuw pakhuis. Sinds er treinen recht onder de molen door een tunnel denderen heeft het hele huis definitief haar woonfunctie verloren.

Lees verder


Wandelen door en buiten Delft

vrijdag 26 mei 2023

Marja van Bijsterveld, burgemeester van Delft, kreeg dinsdag 24 mei uit handen van de auteurs de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft’. De Delftenaren Cock Hazeu en Peter Kuijper presenteren in het boekje tien wandelingen die allen bij de twee Delftse NS-stations beginnen en stad en groen buitengebied combineren.

De gids kwam mede tot...

Lees verder


Bestuur Delfia Batavorum weer compleet

zaterdag 22 april 2023

Het bestuur van de vereniging is weer compleet. De Algemene Ledenvergadering van Delfia Batavorum keurde 19 april de voordracht goed van Ben Drentje. Drentje (76) is de nieuwe secretaris in het bestuur van de Delftse historische vereniging.

De gepensioneerde revalidatiearts liet de vergadering weten zich geïnspireerd te voelen door het streven van het bestuur de vereniging te verbreden en de activiteiten te verdiepen. “Ik lever daar graag de komende jaren een bijdrage aan”, aldus Drentje.

Lees verder


Expertise Platform Water onderdeel Delfia

zaterdag 22 april 2023

De leden van het expertiseplatform (van links naar rechts): Ronald Waterman, Henriëtte Welle Donker, Janny Zeer-Gerrets, Peter Kiela en Poul de Haan.

Het Expertise Platform Water is onderdeel geworden van Delfia Batavorum. De Algemene Ledenvergadering gaf 19 april goedkeuring aan dit voorstel van het bestuur.

Het platform is een initiatief van een aantal Delftenaren, deskundigen en (voormalige) leden van de gemeenteraad. Het wil de historische waarde van de vaarwegen, grachten en singels in Delft over...

Lees verder


Zoeken


Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.