Nieuwsbrief 47e jaargang - nummer 1 - februari 2024
Voorwoord van de voorzitter
Met deze nieuwsbrief praten we u weer bij over de vele activiteiten van onze vereniging. Er is weer veel te vertellen.
Minder leuk is dat er een algoritme ontwikkeld lijkt waarmee sites doorgezocht kunnen worden om niet adequaat betaalde foto’s te identificeren. Dat lijkt een verdienmodel te zijn geworden voor advocaten. Geen waarschuwing en wel direct een rekening. Fotografen hebben uiteraard recht op hun beloning. Maar op een site als die van onze vereniging staan al heel lang foto’s waar blijkbaar niet bij de start gecontroleerd is of de foto’s legitiem geplaatst zijn.
En nu we het toch over kosten voor de vereniging hebben. De belastingdienst heeft ons verrast met de mededeling dat we activiteiten in het economisch verkeer verrichten (excursies, lezingen, jaarboek, magazine enz.) en gaat onze contributie nu met BTW belasten. Het bestuur heeft landelijk onderzocht wat hiertegen te doen is. De ervaring leert dat hoewel een bezwaar zeer redelijk is gezien wat de wetgever als doel van de BTW heeft vastgesteld. Niet alle belastingkantoren in het land zijn hiermee actief, Delft is dat wel. En de ervaring leert voorlopig dat bezwaar aantekenen weinig zin heeft. In Eindhoven zetelt een bijzondere kamer waar de kans het grootst is, maar daar zijn de molens traag. We moeten bij de wetgever zijn. Bij Vereniging.nl gaan we kijken of gezamenlijke actie te organiseren is. Overigens is de verwachting dat de voorheffing die we al op een deel van bovengenoemde activiteiten betaalden ongeveer gelijk zal zijn aan wat wij zouden moeten betalen. Uiteindelijk lijkt het vooral neer te komen op extra werk voor onze penningmeester.
Op 25 april hadden we onze Algemene Leden Vergadering met een mooie opkomst en een inspirerende deelname. Het was een mooi moment om elkaar te ontmoeten. De genomineerden voor de Le Comte prijs werden onder meer toegelicht en het bestuur werd over het afgelopen jaar gedechargeerd.
Veel leesplezier!
Harry ter Braak
Verenigingsnieuws
Peter Jonquière erelid van Delfia Batavorum
Peter Jonquière is donderdag 25 april door de Algemene Ledenvergadering benoemd tot erelid van de historische vereniging Delfia Batavorum.
Peter (1941) krijgt het erelidmaatschap na een jarenlange inzet voor Delfia Batavorum. In verschillende functies: als lid van het bestuur, maar eerst en vooral als lid en voorzitter van de Commissie Behoud Stadsschoon van de vereniging. Deze commissie volgt het beleid van de gemeente Delft rond stadsontwikkeling en de openbare ruimte en geeft daarover gevraagd en ongevraagd advies. Peter draagt het voorzitterschap op korte termijn over.
Het erelid verdiende over de wereld zijn sporen als stedenbouwkundige. Hij adviseerde wereldsteden over stadsontwikkeling en was nauw betrokken in Delft bij de ontwikkeling van Tanthof. Ook in de gemeente Den Haag was Jonquière op dit terrein actief en adviseerde hij over de autoluwe binnenstad.
Foto: Jan Tromp
Denk mee over lustrum
Het bestuur van de vereniging zal een commissie instellen om na te denken over de inhoud van de lustrumviering in 2025. Volgend jaar bestaat Delfia Batavorum negentig jaar en dat willen we uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan, ook al omdat door Corona het vorige lustrum in 2020 noodgedwongen ongemerkt voorbij is gegaan.
De commissie zal bestaan uit Delfialeden, die binnen de vereniging in commissies actief zijn en anderen, die lid zijn en zich voor het lustrum in willen zetten. De lustrumcommissie krijgt een budget mee en kan in overleg met het bestuur besluiten tot een thema voor de lustrumviering. Daarna is de commissie verantwoordelijk voor de concrete invulling en de voorbereiding ervan.
Geïnteresseerden kunnen dat kenbaar maken via de mail: secretaris@delfia-batavorum.nl
Delfia zoekt bestuurslid
Wegens vertrek van het huidige lid is het bestuur op zoek naar leden, die zitting willen nemen in het bestuur van Delfia Batavorum. Het nieuwe bestuurslid zal materieel erfgoed in portefeuille hebben en wordt verantwoordelijk voor de contacten met de commissies Behoud Stadsschoon, Achter de Gevels van Delft en Expertiseplatform Water. In die contacten vertaalt het bestuurslid het beleid van het bestuur naar de activiteiten van de betreffende commissies.
Voor informatie en het tonen van belangstelling kunt u contact opnemen met de voorzitter van Delfia Batavorum, Harry ter Braak. Zijn mailadres: voorzitter@delfia-batavorum.nl.
Struikelstenen voor Delftse studenten
Ernst Henri Birnbaum was een Delftse student, die eind augustus 1942 door de Duitse bezetter werd gearresteerd nadat hij aangifte had gedaan van een gestolen fiets. Birnbaum studeerde aan de (toen nog) Technische Hogeschool in Delft en woonde aan het Hugo de Grootplein 11. Datzelfde jaar werd hij vanuit Kamp Amersfoort gedeporteerd naar het concentratie-kamp Mauthausen. Daar werd hij op 8 november 1942 vermoord.
Ter nagedachtenis van Birnbaum en zes andere joodse studenten werden 19 april struikelstenen in het plaveisel geplaatst voor het huis waar de studenten woonden toen ze werden opgepakt. In het geval van Birnbaum aan het Hugo de Grootplein.
De andere zes studenten die vanaf nu herdacht kunnen worden bij de geplaatste struikelsteen zijn Robbert Simon Cohen, Paul Herman van Danzig, Leon de Raay, Salomon Ricardo, Simon Bernhard Rudelsheim en Dagobert Stibbe. De zeven studenten werden herdacht tijdens een ceremonie in de Delftse synagoge aan de Koornmarkt. Nabestaanden en bekenden van de studenten schetsten hun leven in een korte biografie. Drie studenten, waaronder Birnbaum, werden herdacht door drie huidige studenten, die alle drie wonen in het Joods studenten-huis aan de Oude Delft.
Delfia Batavorum financierde de struikelsteen voor Ernst Henri Birnbaum. Daarmee wil de historische vereniging benadrukken dat het van eminent belang is dat wij blijven herdenken en dat een blijvend bewijs van hun aanwezigheid ons allen zal doen herinneren.
Foto: Lex Oomkes
De struikelstenen zijn een initiatief van de Stichting Herinneringsstenen Delft. Meer struikelstenen zullen nog volgen en financiële bijdragen om deze stenen mogelijk te maken worden op prijs gesteld.
De stichting is te bereiken via info@herinneringsstenendelft.nl
Uitreiking Le Comteprijs en presentatie Jaarboek
Het is inmiddels een lange traditie: in mei is de presentatie van het jaarboek 2023 van Delfia Batavorum en de presentatie van de genomineerden voor de Le Comteprijs 2023. Bovendien wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt.
Op woensdag 29 mei vanaf half acht zal de Le Comtecommissie van de vereniging aangeven waarom vijf projecten in Delft in aanmerking komen voor de Le Comteprijs. Zij vormen een bijdrage aan de verfraaiing van het stadsbeeld in Delft.
Het gaat om twee muurschilderingen: één op de kopgevel van een flatgebouw aan de Chopinlaan, de ander op het schoolplein van de Oostpoortschool. Verder zijn genomineerd de herinrichting van het Begijnhof, de omvorming van de pastoor Van Arskerk aan de Kappeyne van de Coppellostraat tot woningen en de poorten van het woningblok Poortmeesters in de Spoorzone.
Voor de winnaar staat een fraaie schaal klaar en voor alle genomineerden is er een oorkonde. De redactie van het jaarboek presenteert hun werkstuk door middel van interviews met de schrijvers.
De bijeenkomst is in de Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50, Delft. U bent van harte welkom. De kerk is vanaf 19.30 uur open, de bijeenkomst begint om 20.00 uur.
Meer informatie over de genomineerden.
Schilderijen van Delft zoeken nieuwe eigenaar
Mevrouw Lups stuurde Delfia Batavorum het volgende bericht:
"Mijn vader, Henk Lups, is jarenlang lid geweest van uw vereniging. Hij woonde tot 2019 aan de Buitenwatersloot, gaf een genealogisch blad uit, beheerde een website over de Buitenwatersloot enzovoort enzovoort. En hij verzamelde schilderijen, een aanzienlijk deel van zijn verzameling heeft als onderwerp Delft.
Helaas is mijn vader afgelopen jaar overleden. En nu ben ik op een punt aanbeland dat ik wil proberen zijn levenswerk op de juiste plek te krijgen. Voor de website over de Buitenwatersloot heb ik een andere bewoner bereid gevonden deze voort te zetten. Maar wat betreft de schilderijen heb ik echt geen idee. Heeft u misschien een idee wie interesse zou hebben in deze schilderijen, of hoe ik deze het beste onder de aandacht kan brengen?"
Mocht een lid van Delfia Batavorum mevrouw Lups kunnen adviseren, dan wel heeft een lid interesse, mevrouw Lups is via mail bereikbaar: radenboer@chello.nl
Oud-werknemers bedrijven Schie-oevers gezocht om hun geschiedenis te delen
Gezocht: oud-werknemers van bedrijven langs de Schie! Erfgoed Delft is op zoek naar 10 oud-werknemers om te interviewen over hun ervaringen op de werkvloer. Bijvoorbeeld over werken bij de Kabelfabriek, Braat, Calvé of de Lijm- en Gelatinefabriek. Wanneer bent u daar komen werken? Hoe was het daar? Wat heeft u meegemaakt? We horen graag uw verhaal en bewaren het voor de volgende generaties.
In het project is speciale aandacht voor de doelgroepen vrouwen en gastarbeiders. Naderhand worden de interviews opgeslagen in het Stadsarchief Delft zodat deze gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek.
Voor meer informatie mailt u naar projectleider Iris de Geus, medewerker redactie van Erfgoed Delft (idgeus@delft.nl).
De Schie-oevers in de jaren 50
Foto: Wim de Bie
Komende activiteiten van de vereniging
Fiets- en wandeltocht Midden-Delfland Dag
Het begint een traditie te worden: op de Midden-Delfland Dag organiseren Delfia Batavorum en de Midden-Delfland Vereniging gezamenlijk een excursie voor leden van beide verenigingen. Dit jaar gaan we fietsen én wandelen, en wel op zaterdag 15 juni.
Verzamelen bij boer Sietse Rodenburg, nabij de Carpoolplaats, afslag Den Hoorn/Schipluiden van de A4. Hier krijgen we koffie en zal de boer een praatje houden over zijn bedrijf. Vervolgens per fiets naar het Abtswoudse Bos. Centraal in het bos ligt het Land Art project 'Moeder Aarde', een heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam. We wandelen naar het hoogste punt (ca. 5 meter), dat een schitterend uitzicht biedt over het gehele bos, de polder en de nabij gelegen steden. Daarna door naar de Schie waar het gehucht De Kandelaar en de Keersluis van de Poldervaart worden bezocht. Hier een verhaal over het jaagpad aldaar en over de trekschuit die hier van 1640 tot 1870 voer, soms wel vijf keer per dag.
De volgende stop is de Zouteveense Plas. Hier wordt uitleg gegeven over de kreekruggen en het zoutveen door een deskundige van het Gidsengilde Midden-Delfland. Doordat dit veengebied doordrenkt was met zeewater, kon er van de 9e tot het begin van de 16e eeuw zout worden gewonnen. Vervolgens langs de Vlaardingse Vaart naar Schipluiden. In restaurant Het Raadhuis (Dorpsstraat 12) krijgen we een heerlijke streeklunch.
Na de lunch volgt een wandeling door Schipluiden, in twee groepen onder leiding van gidsen van het Gidsengilde. De tweede groep doet dezelfde wandeling als de eerste, maar dan in omgekeerde volgorde. Over deze wandeling door de historie van Schipluiden het volgende:
"Nog steeds zijn de sporen van het voormalig voorname kasteel Keenenburg, dat het schippersdorpje in de Middeleeuwen domineerde, in het centrum terug te vinden. Kasteelheer Otto van Egmond was tijdens de Opstand een belangrijke steunpilaar van Willem van Oranje. In het gotische kerkje aan de vaart herinneren nog verschillende monumenten aan dit roemrijke geslacht.
Recenter zijn de sporen van de Westlandse Tram, het voormalig gemeentehuis uit 1922."
De wandeling eindigt met een bezoek aan de zorgvuldig in 19-eeuwse stijl gerestaureerde Delflandse boerderij Abbestee. Tenslotte fietsen we naar De Levende Buitenplaats, Tramkade 24B, Schipluiden (tegenover Hodenpijl), waar een heerlijk drankje voor ons klaar staat. In het Bezoekerscentrum is een tentoonstelling van zelfgemaakte werken van scholieren uit Midden-Delfland. Tevens zijn er diverse marktkramen en is er muziek.
Tijdens de fiets- en wandeltocht vorig jaar
Praktische informatie
Datum: zaterdag 15 juni 2024.
Verzamelen om 09:45 uur, start: 10:00 uur.
Verzamelpunt: de Boerderij van boer Rodenburg, Klaas Engelbrechtsweg 6, 2636 DM Schipluiden, nabij de Carpoolplaats, afslag Den Hoorn/Schipluiden van de A4. Wie de fiets(en) eerst met de auto vervoert, kan daar parkeren.
Het maximum aantal deelnemers is 20.
Deelnemers moeten er rekening mee houden, dat het weliswaar geen lange tocht is (ca. 25 km), maar wel een tocht met veel onderbrekingen, dus zal wel een beetje tempo moeten worden gemaakt. De tocht kan zowel met een ‘ouderwetse’ fiets als met een e-bike worden gereden. Op sommige fietspaden kan het behoorlijk druk zijn. Houd rekening met tegenliggers (waaronder snelle wielrenners); vaak zullen we achter elkaar moeten rijden. Neem zelf nog iets te drinken mee voor onderweg.
Kosten en aanmelding
Kosten € 27,50 per persoon, vooraf te betalen op rekeningnummer NL76 INGB 0000 5873 45, ten name van Delfia Batavorum onder vermelding van: Fiets-wandeltocht 15 juni. Dat is inclusief de gidsen, koffie bij de boer, lunch in Het Raadhuis en een drankje bij het Bezoekerscentrum.
Aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website van Delfia Batavorum.
Excursiecommissie
Op zaterdag 2 maart werd het Nationaal Monument Oranjehotel bezocht. Het was wederom een indrukwekkende excursie. Inmiddels was dit de derde excursie naar dit museum; de belangstelling blijft ongekend groot.
Omdat er nog een lange wachtlijst was na ons bezoek in 2023, was de directie van Deltares bereid nogmaals een mooi programma te organiseren. Er waren drie interessante inleidingen en twee faciliteiten werden bezocht: het ‘Delta Basin’ en de GeoCentrifuge. Eindhoven mag zijn ASML hebben, Delft mag trots zijn op zijn Deltares met innovatieve activiteiten over de hele wereld, zijn meer dan 900 mensen van meer dan 40 nationaliteiten en zijn vestigingen in vier landen.
Het ‘Delta Basin’. Foto: Rob van der Horst.
Woensdag 24 april was het de beurt aan landgoed Ockenburgh in Den Haag. Onder deskundige leiding kregen we achtergronden te horen over de geomorfologie, het landgoed en landhuis in het verleden (onder meer in WO II), een romantisch verhaal. Ook werd natuurlijk het hyacintenbos bezocht. De excursie werd afgesloten met een drankje en een hapje in Villa Ockenburgh.
Op 8 juni gaan we weer wandelen met Wilbert van Bijlert in Rijswijk-Pasgeld. De wandeling zal dit keer leiden langs historische gebouwen zoals de boerderijen Breedam en Veelzicht aan de Kerstanjewetering en de watertoren uit 1911. De route zal gedeeltelijk overeenkomen met de eerdere wandeling in september 2022, maar volgt ook een nieuw gedeelte, zodat het voor deelnemers van de eerdere wandeling ook de moeite waard is.
Op 15 juni de Fiets- en wandeltocht Midden-Delfland Dag (zie boven).
Op 5 oktober tenslotte zullen we onder deskundige leiding van Gertjan van der Harst gaan wandelen langs een aantal projecten die in het verleden zijn genomineerd voor de le Comteprijs.
Lezingencommissie
Lezingencommissie zoekt nieuw lid
De Lezingencommissie van Delfia Batavorum zoekt een nieuw lid. De huidige commissie bestaat uit drie leden met voor een deel een drukke werkkring. Aanvulling is gewenst.
De Lezingencommissie organiseert ieder jaar circa zes lezingen voor leden van Delfia Batavorum en externe belangstellenden. Enerzijds probeert de commissie aan te sluiten bij brede thema’s en zoekt daarbij sprekers. Anderzijds kijkt de commissie naar het aanbod en probeert zij uit beiden een gevarieerd programma samen te stellen.
De Lezingencommissie komt ongeveer acht keer per jaar bij elkaar en communiceert daarbuiten waar nodig per mail of Whatsapp. De voorzitter houdt het verantwoordelijke Delfia Batavorum bestuurslid op de hoogte van ontwikkelingen.
Leden van de Lezingencommissie leveren hun bijdrage aan het uitzetten van de grote lijn, keuze van onderwerpen en het jaarprogramma. Voorts speuren de leden naar geschikte sprekers. Bij toerbeurt organiseert ieder lid een lezing.
De Lezingencommissie zoekt aanvulling met een enthousiast nieuw lid dat samen met de huidige leden zorg wil dragen voor gedenkwaardige lezingen over historische onderwerpen!
Voor informatie en het tonen van belangstelling kunt u de voorzitter van de commissie, Eric Kruidhof, mailen op Eric.kruidhof@ziggo.nl
Lezing “De Klimaatschuit” door Erik Mostert
Op 7 mei heeft Erik Mostert, lecturer aan de TU-Delft, in de Lutherse Kerk een interessante lezing gehouden over de resultaten van een studie die hij heeft uitgevoerd met inbreng van twee afstudeerders. De studie gaat over klimaatadaptatie in combinatie met het stelsel van trekvaarten in Zuid-Holland. De resultaten zijn vastgelegd in het gratis te downloaden boekje 'De klimaatschuit’ (PDF, 10,56MB).
Op inspirerende wijze vertelde Erik over de historie van het Zuid-Hollandse landschap, de waterwegen, de opkomst van de steden, het waterbeheer en het vervoer over water. Daarna legde hij met aansprekende voorbeelden uit hoe de waterhuishouding in Zuid-Holland werkt, zowel bij droogte als bij een overvloed aan water. En wat de groeiende problemen zijn richting het jaar 2100.
De studie concludeert dat, zowel voor overvloed als voor droogte, ruimte voor grootschalige berging van zoet water een oplossing is. Erik wees in dat kader op de mogelijkheid een meer van 13 km2 bij Benthuizen aan te leggen, gecombineerd met een uitbreiding van het stelsel van oude trekvaarten en met woningbouw. Bovendien pleitte hij voor een zogenaamde Klimaatschuit, een trekschuit die dient als fysiek platform om te leren van de geschiedenis en te discussiëren over de toekomst.
Dat gaf aanleiding tot veel vragen en de lezing eindigde daarom pas om 21.45 uur.
Commissie Behoud Stadsschoon (CBS)
Waar gaat het heen met de terrassen en terrasboten in de binnenstad?
In de vorige nieuwsbrief van half februari hebt u al het nodige kunnen lezen over de ingrijpende vernieuwing van het terrassen- en terrasbotenbeleid waarmee het gemeentebestuur in november 2023 naar buiten kwam. Op 26 maart publiceerde het College zijn conceptbesluit.. De definitieve besluitvorming vindt dus pas plaats in de gemeenteraad van 16 mei.
Foto: Astrid Keers
Het B&W voorstel ging al uit van een duidelijke stellingname ten gunste van het belang van behoud en versterking van het openbare karakter van de openbare ruimte, méér dan voorheen. Ook was er veel aandacht voor de beleving van de historische binnenstad. Die uitgangspunten zijn gelukkig grotendeels in stand gebleven. Voor de terrasboten is voortaan een omgevingsvergunning vereist. Mede als gevolg van overleg van CBS en bewonersverenigingen met vertegenwoordigers van de horeca kwamen er duidelijke regels voor al het terrasmeubilair. De toepassing van terrasschotten bleef een lastig onderwerp. De Markt blijft wat dat betreft een uitzondering: alleen daar zijn schotten bij zgn. eilandterrassen en gedeeltelijke schotten evenwijdig aan de gevel toegestaan Nieuw is verder dat zgn. terrasuitstallingen vlak voor de gevel voortaan niet na sluitingstijd hoeven te worden binnengehaald als de betreffende horecazaak de volgende dag weer open is.
Om te gaan voldoen aan eisen voor locatie en formaat van de terrassen krijgen de betrokken ondernemers maximaal vijf jaar de tijd. Wat al 'illegaal' was en dat ook in het nieuwe beleid zal blijven, moet direct worden aangepast. En op dit alles zal streng gehandhaafd worden.
Wij zijn weliswaar ongelukkig met een aantal plekken waar het niet is gelukt de situatie werkelijk 'op te schonen', maar blij dat aan veel belangrijke wensen van CBS en de bewonersverenigingen gehoor is gegeven.
Herstel van het Schiekanaal als historisch-landschappelijke lijn
Voor het deel Zuidwal tot aan de Hambrug inmiddels een concreet projectplan is gemaakt waarbij het gaat om het vergroenen van de kade van de Zuidwal met zo’n 30-tal bomen. Verder is een begroting gemaakt en op dit moment worden bij diverse fondsen subsidies aangevraagd.
Voor het deel van de Hooikade/Zuidwal tot aan het Abtswoudse bos worden gesprekken gevoerd met belanghebbenden zoals Avalex, Leeuwenstein en de bewonersorganisatie Delfzicht. Op dit lange stenige stuk langs de Schie zijn nog een aantal technische- en planmatige problemen, maar zowel Avalex als de beheerder van Leeuwenstein (woonboulevard) zijn positief. Ook met hen bespreken we de mogelijkheid voor de aanplant van bomen, misschien al in 2025.
Ruimte in de Binnenstad
Het ontwerpbureau MTD heeft de opdracht gekregen voor het ontwikkelen alléén de herinrichting van het zuidwestelijk deel van de binnenstad en de eerste voorstellen met belanghebbenden besproken. CBS heeft o.a. opgemerkt dat de voorgestelde verbreding van de kadezone op de Oude Delft niet in lijn is met het stuk Oude Delft dat al heringericht is.
Ook de uitgangspunten voor het herinrichtingsvoorstel voor de 1e fase van de Rode Loper gaan in mei naar de politiek naar aanleiding van het onderzoek naar de onveilige situatie op de Oude Langendijk. Gebleken is dat er geen visie is voor de toekomstige verkeerscirculatie.
Studies naar het probleem van de vele geparkeerde fietsen geven aan dat de deze toch tijdelijk in de buitenruimte moeten worden gestald. Pas in de toekomst komt er wellicht een oplossing met inpandige stallingen.
De optimalisatie van het parkeerbeleid wordt nog bestudeerd. Dit heeft inmiddels geleid tot een heftige discussie over het parkeren in de verschillende parkeergarages en op straat, ook in de omliggende gebieden.
Wij zijn verheugd dat is aangekondigd dat de visievorming voor de Gasthuisplaats in 2024 gaat starten, alhoewel de planning nog onduidelijk is.
Historische stoepen
Er zijn zorgen over het behoud van de Historische stoepen in de Binnenstad, omdat enkele eigenaren een brief hebben gekregen, waarin werd aangegeven dat de strook grond van de historische stoepjes van de gemeente is. In een brief van CBS is gevraagd waarom er niet met die eigenaren overleg is geweest over verjaring. Ook zijn wij bang dat bij de herinrichting - het autoluw-plus maken - er historische stoepen verdwijnen.
Foto: Astrid Keers
Bestemmingsplan Paradijspoort
Zoals reeds bekend, heeft C&A besloten haar filiaal in De Veste op te heffen. Hiervoor in de plaats zijn inmiddels twee nieuwe kledingzaken gekomen. CBS is blij dat geen sprake is geweest van leegstand en dat het pand op straathoogte zijn bestemming als winkelpand heeft behouden.
De eigenaren van het pand hebben enkele jaren geleden al kenbaar gemaakt na te willen denken over een eventuele opbouw met een woonfunctie. Zij hebben daarover toen ook uitgebreid gesproken met omwonenden en CBS. Het eerste idee van de eigenaren voorziet in de bouw van 50 appartementen. De wijziging van het bestemmingsplan Paradijspoort hiervoor is op 7 maart door de Gemeenteraad vastgesteld. Het belangrijkste kritiekpunt dat CBS naar voren heeft gebracht is de hoogte van het plan. De voorgestelde 15 meter zou verlaagd moeten worden naar maximaal 12 meter zodat deze in lijn is met de bouwhoogte van de directe omgeving en om zo de karakteristieke kleinschaligheid van de Delftse binnenstad zoveel mogelijk te behouden.
CBS zal de verder ontwikkelingen blijven volgen.
Commissie Achter de Gevels van Delft
Nieuw op de site
Sinds kort zijn de tekst en de verhalen op de site van https://www.achterdegevelsvandelft.nl/ ook in verschillende talen om te toveren. Die mogelijkheid is te vinden op de home-pagina rechts boven de Interactieve kaart. De Interactieve kaart geeft een overzicht van alle huizen die op de website staan, met een aanklikmogelijkheid, die direct naar het betreffende huis leidt. De geschiedenis van de ca. 230 huizen, die tot nu toe zijn onderzocht, is op die manier gemakkelijk op de kaart te vinden en te openen.
Van de laatste aanwinst op de site – de 'Hoeve Nooit Gedacht' Noordeindseweg 42, Delfgauw” is ook een boek verschenen.
Dertig jaar geleden bijna afgebroken, nu prachtig gerestaureerd, staat deze eeuwenoude boerderij op een steenworp afstand achter IKEA. Met grote melkkelder en karnmolen waren boer en boerin hier generaties lang in de weer om de vermaarde Delftse boter te produceren. Een geschiedenis die teruggaat tot begin 16e eeuw. De huidige bewoonster schreef er een heel boek over.
Voor het blad Delf wordt iedere keer een verhaal van de site bewerkt en aangeleverd. In het komende nummer wordt er aandacht besteed aan Koornmarkt 75, een dubbelhuis op de plek van een brouwerij.
Verhalen op Stadsradio Delft
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er weer verschillende verhalen te beluisteren, over huizen die al op de site staan, zoals het verhaal op 16 april jl. over Oude Delft 73.
De radioverhalen bij Omroep Delft zijn weer terug op de dinsdagmorgen. De uitzendingen zijn te horen op Stadsradio Delft om circa 11.05 uur. De herhaling is op dezelfde dag, vanaf 18.05 te beluisteren. Alle verhalen zijn terug te vinden op onze site.
Hoe worden de verhalen onderzocht?
Omdat er vragen bij de Radio binnen kwamen over hoe het onderzoek naar de verhalen op de website plaats vindt, is er op 9 april jl. een interview op de Radio geweest. Daarin is aan de hand van het onderzoek naar de molenwoningen uitgelegd hoe onderzoeken kunnen starten en wat daar allemaal bij komt kijken.
Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van een bepaald huis, dan kan je in de werkgroep Achterdegevels begeleiding krijgen in de ingewikkelde zoektocht naar de gegevens in verschillende bronnen uit het verleden. Omdat gegevens door de jaren heen steeds anders zijn opgeslagen, is er ook een cursus 'huizenonderzoek' om je de weg te wijzen in die enorme verscheidenheid aan bronnen. Als er eind dit jaar weer een cursus 'huizenonderzoek' in het Archief gaat starten, zal de Radio daar ook aandacht aan besteden. Op de website https://www.achterdegevelsvandelft.nl/ kan je via 'zelf zoeken' en 'bronnenlijst' nu al aan de slag. Ook kan je je al opgeven voor de cursus van dit najaar.
Expertiseplatform Water (EPW)
Prioriteiten
Het EPW heeft begin van het jaar haar prioriteiten voor dit jaar bepaald:
- Bij het project 'Ommetjes', 10 korte wandelingen, zorgen voor informatiebordjes in de 6 balusters die de op- en afstapplaatsen verspreid over de binnenstad markeren. Dit project is met hulp van de provincie gefinancierd.
- Het project 'Oude en nieuwe trekvaartroutes op de Schie' om met name het boek 'Industrie aan de Schie' te presenteren vóór 30 september 2024.
- Een trailerhelling realiseren; de locatie lijkt duidelijk, het Hoogheemraadschap Delfland, de Provincie en DBI, zijn het eens: nu verder onderzoek en kijken naar de benodigde middelen.
- Aandacht voor de ontwikkeling van de noordkant van Delft/DSM, zoals de restauratie van 'Het Groote Kantoor' door BOEI tot eind 2025. Zorgen voor een op- en afstapplaats bij de hoofdingang.
- Intensivering van de samenwerking met de commissie CBS. Het zal zich richten op Schieoevers. We proberen hier een gezamenlijk project te formuleren uitgaande van de 'Zicht op Delft'-hoek.
Anne-Marie van Brecht, projectleider Erfgoedlijn Trekvaarten bij de Provincie Zuid Holland, waar we bij veel projecten grote steun van hebben ontvangen, vertrekt op 31 mei. We zullen haar ernstig missen. Inmiddels is er een opvolger.
De actualiteit
Het EPW is druk bezig om de VOGD (Verordening Openbaar Gemeentewater Delft) bij de tijd te brengen, met name in relatie tot het nieuwe terrasbotenbeleid. We doen dit samen met de gemeenteraadscommissie.
Tevens vragen wij aandacht voor veilig en schoon open zwemwater. Op dit moment is in Delft in de zomermaanden nauwelijks geschikt open zwemwater aanwezig. Alleen de Grote Plas in de Delftse Hout biedt dat, maar is vaak in de zomer niet bruikbaar vanwege de aanwezigheid van blauwalg. Hierdoor gaan veel mensen, vooral jongeren, in de Schie zwemmen. Dat is verboden, omdat de Schie een vaarroute voor de beroepsvaart is, en in de zomer drukbevaren door beroepsvaart, roeiers en pleziervaart. Gedachte is nu om een fors deel van de Grote Plas af te dammen, en met technische maatregelen te zorgen voor voldoende doorstroming om dat deel blauwalg vrij te maken, zodat daar in de zomer weer gezwommen kan worden.
Bij de Buren
Een nieuwe rubriek, waarin we U op de hoogte willen houden van activiteiten van historische verenigingen en andere in de omgeving van Delft.
Westlandse Molendag op 29 juni
Op 29 juni wordt de Westlandse Molendag gehouden. Deelnemende molens zijn:
- molen De Roos in Delft
- molen Van Maat in ’s-Gravenzande
- De Nieuwlandsche Molen in Hoek van Holland
- De Korenaer in Loosduinen
- De Dijkmolen en De Drie Lelies in Maasland
- De Hoop en De Wippersmolen in Maassluis
- De Vier Winden in Monster
- De Schaapweimolen in Rijswijk
- De Groeneveldsche Molen en De Korpershoek in Schipluiden
- Windlust in Wateringen.
Een fietsroute voert langs alle 13 bovenstaande molens. Een routekaart die tevens dient als stempelkaart is op 29 juni bij iedere molen voor 5 euro verkrijgbaar. Deelnemers aan de tocht kunnen starten bij een molen naar keuze, het maakt dus niet uit welke, en vervolgens zelf hun route bepalen. Wie tenminste 5 stempels verzamelt krijgt een leuk aandenken als herinnering aan de tocht. De molens zullen zijn geopend van 9:00 tot 17:00, en zijn gratis te bezoeken.
Molen De Roos in Delft. Foto: Toby de Kok.
Historisch Jaarboek Westland 2023
Het Genootschap Oud-Westland heeft haar jaarboek 2023 het levenslicht laten zien. Een mooi jaarboek met vijf onderwerpen die zich de afgelopen eeuw afspeelden en twee artikelen waarbij de auteurs in de historie van de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw zijn gedoken.
Het verhaal over de emigratie na de Tweede Wereldoorlog van vierhonderd gereformeerde Westlanders naar Canada en de Verenigde Staten door middel van een door de kerken opgezet programma is in deze tijd waarin Afrikanen naar Europa proberen te komen bijzonder.
Verhalen over de ontwikkeling van toeleveringsbedrijven voor de tuinbouw maar ook de distributie van bloembollen over de gehele wereld en het verhaal over pelgrimage in de 15e eeuw zijn interessant. De geschiedenis en naam van Hotel America roept nostalgische herinneringen op, van het opvangen van drenkelingen via de beruchte discotheek tot een luxe hotel.
De biografie van het Westland geeft verder een zo compleet mogelijk overzicht van de in 2022 verschenen (47) historische publicaties over het Westland.
Zoeken
Nieuwsbrieven
Agenda
Lid worden?
Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.