Delfia Batavorum logo

Ontwerpbestemmingsplan Arsenaal

De Commissie Behoud Stadsschoon heeft een zienswijze ingestuurd op een plan van de gemeente Delft voor een bestemmingsherziening bij het oude Armamentarium. Het Legermuseum is er uit, alle oude materialen van defensie zijn ook verdwenen, tegenwoordig heet het hier Arsenaal. De ontwikkelaar wil er een hotel in maken, plus horeca en vergaderzalen. Het bureau Cepezed heeft een ontwerp gemaakt.

De gemeente wil de mogelijkheid bieden om bij dit monumentale oude gebouw twee nieuwe bruggen te bouwen en er een terras te maken drijvend in het water, dat hier alom aanwezig is. De Commissie Behoud Stadsschoon ziet niets in een nieuwe brug aan de kant van de Oude Delft. En vindt bovendien dat een drijvend terras op het water lastig is; laat het maar een terrasboot zijn. Voor zo’n boot bestaan in ieder geval regels, mocht er een horeca-ondernemer neerstrijken, die graag tot diep in de nacht muziek zou willen maken.  

CBS vindt dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met de fantastische kwaliteiten van deze plek. In het Biedboek van het Rijksvastgoedbedrijf  voor de verkoop van het Armamentarium (2014) werd het belang daarvan ook nadrukkelijk onderstreept. Hij werd beschreven als “een stukje Goude Eeuw op een toplocatie in Delft”. En ook als: “Het is een dominant complex in het oude stadshart”.

Verder werd erover gezegd: “Het nationale belang van het Armamentarium is vertaald in bescherming als Rijksmonument en als essentieel onderdeel van het Rijksbeschermd Stadsgezicht van Delft. Het complex heeft, als gaaf voorbeeld van militaire opslagplaats uit de Gouden Eeuw, een hoge cultuurhistorische waarde voor zowel de stad als ons land”.

Daarmee is wel duidelijk dat met dergelijke kwaliteiten niet slordig moet worden omgesprongen. Als je iets moois hebt, dan moet je er zuinig op zijn. Inmiddels heeft ook de Delftse Kwaliteitskamer zich kritisch uitgelaten over de geplande brug aan de Oude Delft-kant.

Zie ook:

Zoeken


Eerdere activiteiten CBS


Agenda

zaterdag 15 juni 2024
Fiets- en wandeltocht Midden-Delfland Dag
dinsdag 02 juli 2024
Het Plakkaat van Verlatinge - De eerste Onafhankelijkheidsverklaring ter wereld
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.