Delfia Batavorum logo

Nominaties 2021

Historische Vereniging Delfia Batavorum reikt jaarlijks de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. De commissie voor de Le Comteprijs beoordeelt de verfraaiingen, selecteert nominaties en draagt deze voor aan het bestuur van Delfia Batavorum. De winnaar van de Le Comteprijs 2021 wordt bekendgemaakt op 19 mei 2022, tijdens een speciale bijeenkomst van Delfia Batavorum waarbij ook het Historisch Jaarboek Delft wordt gepresenteerd.

Naast de Le Comteprijs van Delfia Batavorum is er ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' voor de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vinden. U kunt uw voorkeur - tot uiterlijk 15 mei - mailen aan redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van 'Le Comteprijs'

Afgelopen jaar ontving de commissie elf mogelijke kanshebbers voor de Le Comteprijs 2021, aangemeld of door de commissie zelf opgemerkt. Het zijn:

Inventarisatie: 11 kandidaten

 1. Buitenwatersloot 30 hoek Warmoeziersstraat, en Hugo de Grootplein transformatorhuisje, eerbetoon aan Delftse band Tee-Set; liedtekst op zijgevel Buitenwatersloot, afbeelding band op transformatorhuisje. Aangemeld door Peter van Tijn
 2. Guido Gezellelaan 1-80, gevelrenovatie en nieuwe entree flatgebouw
 3. Halsteeg, kunstwerk letters, aangemeld door Peter van Tijn en Lia Vermeulen
 4. Diverse locaties in en om de binnenstad, Voorstraat, Hooikade en Sint Olofstraat, beschildering nutskastjes
 5. Koepoortplaats 3, muurschildering, aangemeld door Peter van Tijn
 6. Korftlaan, muurschildering tunnel, aangemeld door Peter van Tijn
 7. Lange Geer/ Oude Delft, twee bruggen naar de kade van het Armamentarium, aangemeld door Peter van Tijn
 8. Loevesteinplaats 8, Freinetschool, mozaïek
 9. Michiel ten Hovestraat 6, Gabriëlschool, muurschildering
 10. Van Rijslaan 6, Titus Brandsmaschool, keramiekbank, aangemeld door Peter van Tijn
 11. Vlamingstraat 44, gevelrenovatie bij verbouwing vroeger kerkgebouw tot woonhuis

De commissie heeft voor de Le Comtepijs 2021 vijf volgende nominaties voorgedragen aan het bestuur van Delfia Batavorum:

Nominatie 1
Guido Gezellelaan 1-80, gevelrenovatie en nieuwe entrees flatgebouw


Foto's: Thijs Tuurenhout

Voorhof-West is een ruim opgezette, groene naoorlogse wijk met zowel eengezinswoningen als hoge flats. Door de bewust haaks op elkaar, verspringend geplaatste flats zijn er verrassende perspectieven. De wijk is ruim opgezet maar door deze afwisselende plaatsing van de hoogbouw zijn er toch voortdurende overgangen in de ruimtewerking. De goed ontworpen, verzorgde openbare groenaanleg draagt bij aan het vriendelijke karakter van Voorhof-West. Hoewel ze stedenbouwkundig dus een mooie compositie vormen, zijn de flats op zich architectonisch niet bijzonder. De flat aan de Guido Gezellelaan hoort tot een groep flatgebouwen met gevels van prefab grindbetonelementen. Dit materiaal verweert niet mooi en vooral in de natte seizoenen kunnen deze flats er grauw uitzien na langdurige beregening. Deze flat is ingrijpend gerenoveerd en meteen verduurzaamd. De betonnen gevelelementen zijn vervangen door een isolatielaag en een buitenbekleding met steenstrips in een diep roodbruine tint. Met dit nieuwe gevelmateriaal is het gebouw nu opvallend gekleurd, en ook veel beter bestand tegen verwering en vervuiling. Het is daarmee vooral een meer zichtbaar, ruimtevormend accent geworden. De ingangen van de portieken zijn ook vernieuwd, met uitnodigende glazen puien en antracietkleurige luifels. Gezamenlijk vormen zij van dichtbij een toegevoegd accent aan de voet van het gebouw.

 • Genomineerde: Amvest BV, Vereniging van Eigenaars Guido Gezellelaan 1-80
 • Uitvoering: bouwbedrijf Biltz

Nominatie 2
Halsteeg, kunstwerk ‘letters’


Foto's: Thijs Tuurenhout

De Halsteeg is het smalle steegje achter de Koornbeurs en de Visbanken, achterverbinding tussen Hippolytusbuurt en Papenstraat. Deze zeer oude steeg komt al op de oudste, zestiende eeuwse stadsplattegronden voor. Er komt nauwelijks zon in dit steegje, en geheel gelegen tussen achter- en zijkanten van gebouwen, was het tot recent een morsige doorloop. De aan de steeg gevestigde galerie 38cc heeft met zijn buur architectenbureau Zoetmulder een prijsvraagje gehouden voor een kunstproject om de sfeer in de steeg te verbeteren. Uit drie inzendingen is het ontwerp van kunstenaar Job Wouters gekozen. Het kunstwerk bestaat uit letters op felgekleurde achtergronden - hoofdzakelijk zwart, blauw en rood - op de aan de steeg liggende deuren, en op enkele nutskastjes. De vorm en de keuze van de letters, in oude typografie, is naar zeggen van de initiatiefnemers ontleend aan historische woorden, die dus uit de letters te lezen zijn. Maar de letters verwijzen ook naar de vroegere drukkerij en uitgeverij van Meinema die vroeger in het pand van galerie 38cc zat. Door de aanpak met één motief is een gevarieerd doch samenhangend beeld geschapen dat de sfeer in de steeg aanzienlijk heeft verbeterd. De verfraaiing heeft daarnaast een cultuurhistorische meerwaarde, in het bijzonder met haar verwijzing naar de vroeger hier gevestigde, bekende uitgeverij.

 • Genomineerde: Galerie 38cc en architectenbureau Zoetmulder
 • Ontwerp en uitvoering: Job Wouters

Nominatie 3
Lange Geer/ Oude Delft, twee nieuwe bruggen naar de kade van het Armamentarium


Foto's: Archeologie & Monumenten Delft

Deze twee bruggen zijn ontworpen door het architectenbureau Cepezed, in samenhang met het ook door dit bureau tot hotel en horecagelegenheid verbouwde Armamentarium. Voor beide bruggen - de korte brug vanaf de Lange Geer, en de bijna twee keer zo lange vanaf de Oude Delft - is uitgegaan van één basisvorm bepaald door het constructieprincipe, en gelijkheid in materialen en kleuren. De bruggen, met name de lange over de Oude Delft, zijn constructief gewaagd met hun opmerkelijke slankheid. Op bijzondere wijze is zo het krachtenspel van een boogbrug bijna tastbaar. Met hun strak gekromde, als het ware dynamische vorm zijn beide bruggen als bouwwerk op zich van een grote schoonheid. Ze verenigen een uitgesproken ‘van onze tijd zijn’ met een duidelijke referentie aan de oude, massieve gemetselde boogbruggen. Delft heeft met deze bruggen er twee bijzondere bouwwerken met zeer hoge esthetische kwaliteit bijgekregen. Het is daarbij verheugend dat onder de brug over de Oude Delft de lange uitloop van deze gracht, zijn mooi spiegelende wateroppervlak, en de eruit oprijzende gevel van het Armamentarium goed zichtbaar blijven. Dat verrassende effect is behalve aan de slankheid in beslissende mate te danken aan de donkerder kleurstelling, waarmee de brug iets wegvalt ten gunste van het afwisselend donkere en lichtere wateroppervlak.

 • Genomineerde: architectenbureau Cepezed
 • Ontwerp: Cepezed

Nominatie 4
Koepoortplaats 3, muurschildering op hotel


Foto's: Archeologie & Monumenten Delft

Ruim een decennium terug werd het Hampshire hotel geopend vlak bij de binnenstad, net over de Koepoortbrug. Het hotel is door zijn hoogte een vrij dominant gebouw in de omgeving. Het gebouw heeft duidelijk twee gezichten, waarbij de naar de stad gekeerde gevel als ‘voorkant’ toont. De van de stad afgekeerde zijde, grenzend aan het parkeerterrein, is daarentegen een grotendeels blinde gevel met onderin de dienstingangen. De manager van het hotel heeft opdracht gegeven om deze gevel, die ook een visitekaartje diende te zijn, met een muurschildering te verlevendigen. De schildering is bedacht en uitgevoerd door kunstenaar Micha de Bie. Ze toont allerlei Delftse historische motieven, zoals Vermeer, de Oude kerkstoren en de grachten met rondvaartboot. Deze motieven zijn dan ook doelbewust gericht niet alleen op de hotelgasten, maar ook op de toeristen. Die zetten normaliter in grote getallen op deze parkeerplaats - ook afzet- en ophaalplek voor de reisbussen - eerste voet op Delftse bodem. Het komt mooi uit dat vervolgens lopend langs het gebouw de schildering gelijk in het zicht is met op afstand erachter de toren van de Nieuwe Kerk. Datgene waar de schildering naar verwijst lonkt reeds in de verte. Maar de schildering is ook een aanwinst voor de mensen van deze buurt. Flink wat bewoners hebben een veel mooier uitzicht gekregen op een levendig en kleurrijk tafereel.

 • Genomineerde: Hampshire Hotel Delft
 • Ontwerp en uitvoering: Micha de Bie

Nominatie 5
Loevesteinplaats 8, Freinetschool, mozaïek op gevel


Foto's: Thijs Tuurenhout

De Freinetschool staat aan zijn eigen, wat verscholen tussen Hugo de Grootstraat en Binnenwatersloot gelegen schoolplein. Op de voorgevel daaraan is boven de hoofdingang vorige jaar een kunstwerk in mozaïek aangebracht. De aanleiding voor de verfraaiing van het gebouw is het 25 jarig bestaan van de school op deze locatie. Het kunstwerk stelt een vis voor, die is samengesteld uit een veelvoud aan kleine vissen. Die kleine, samenstellende vormpjes zijn los van elkaar aangebracht op de ertussen doorschemerende gevel als blauw getinte achtergrond. Op geestige wijze is zo gebruik gemaakt van gevelvlak en kleur. Dit kunstwerk is niet zomaar een object tegen een puur als drager functionerende achtergrond. Het bestaande, grijzig blauw geschilderde pleisterwerk van de gevel transformeert als het ware in een watervlak waarin de in rode en oranje tinten gekleurde vissen zwemmen. De gevel zelf is ook onderdeel van het kunstwerk geworden. Het ontwerp is van Nan Deardorff-McClain, een in Delft bekend kunstenaar bekend door het werken met keramiek. Diverse werken van haar zijn afgelopen jaren aangemeld voor successievelijke Le Comte-prijzen. Het kunstwerk op de Freinetschool wijkt van dat eerdere werk in mozaïek-techniek opvallend af; het is anders als deze opgebouwd uit herhaling van op het oog identieke basisvormen.

 • Genomineerde: Freinetschool Delft
 • Ontwerp en uitvoering: Nan Deardorff-McClain

ZoekenAgenda

woensdag 24 april 2024
Hyacintenwandeling Ockenburgh, woensdag 24 april
woensdag 24 april 2024
Lezing Jan Baptist Stalpart van der Wiele (1579-1630)
donderdag 25 april 2024
Algemene Ledenvergadering Delfia Batavorum
dinsdag 07 mei 2024
Lezing over trekvaarten en hun rol in de klimaatadaptatie (Nieuwe datum!)
woensdag 08 mei 2024
Lezing 'De geschiedenis van de ziekenverpleging'
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.