Delfia Batavorum logo

Excursie naar Hoek van Holland en Wateringen

Op donderdag 31 augustus 2017 organiseren we een excursie naar Fort Hoek van Holland 1881 en naar Orchideeënkwekerij Ter Laak. Het fort is speciaal voor ons toegankelijk. 

Fort 1881: oud pantserfort
Het historische pantserfort is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam.
Er werd een fort ontworpen met zwaar kustgeschut, waarvoor in 1881 de eerste paal werd geslagen in de duinen langs de Nieuwe Waterweg. Men groef een grote diepe kuil, waarin het eigenlijke Fort werd gemetseld. Men gebruikte voor die tijd de modernste technieken. In 1889 werden de drie koepels met kanonnen geplaatst, waarna op 1 september 1889 het fort officieel door het leger in gebruik werd genomen.
In de Eerste Wereldoorlog was het fort volledig bemand. Door een reorganisatie bij het leger moest de vaste bezetting in 1927 het Fort verlaten, waarna het leeg stond. Pas op 29 maart 1938 kwamen er vanwege dreigend oorlogsgevaar weer soldaten binnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het fort in handen van de Duitsers. Daarna gebruikte de Koninklijke Marine het gebouw als kazerne. Nog later werd het een opslagplaats van de Marine Inventarisdienst. Nadat het acht jaar had leeggestaan, werd de start gemaakt met een museum over kustverdediging.
Wij starten daar om 10 uur met een rondleiding met gids gevolgd door een lopend buffet, bij mooi weer op het terras met prachtig zicht op de Nieuwe Waterweg. 

Orchideeënkwekerij Ter Laak
Omstreeks 13.00 uur verlaten wij deze locatie en begeven wij ons, met eigen vervoer, naar Orchideeënkwekerij Ter Laak te Wateringen.
Altijd al willen weten hoe een Phalaenopsis wordt opgekweekt? Ben je benieuwd hoe lang het duurt voordat een Phalaenopsis in bloei staat? Of wil je weten waarom er speciaal orchideeëngrond wordt gebruikt? Wij laten het je graag zien, horen, voelen en ervaren tijdens een 1½ uur durende rondleiding in onze kwekerij.
Onder het genot van een kopje koffie beginnen we omstreeks 13.30 uur de circa 1 ½ uur durende rondleiding met een korte introductie over Ter Laak Orchids.Daarna vertellen we je meer over de opkweek, waarbij we voorbeelden van ons stek laten zien. Vervolgens gaan we daadwerkelijk de kas in en kun je het indrukwekkende geautomatiseerde teelt- en afleverproces zien.
We sluiten de rondleiding af met een bezoekje aan de orchideeënwinkel, daar kunt u ook winkelen. 

De excursie gaat met eigen vervoer.
Graag op het aanmeldingsformulier aangeven of u deelnemers kan meenemen 

Bijdrage
De kosten zijn € 25.- p.p. inclusief koffie, lunch, entrees, rondleiding in Fort 1881 en Ter Laak.
Bij de berekening van dit bedrag is uitgegaan van ten minste 17 personen.
Uw bijdrage s.v.p. overmaken naar Bankrekeningnummer NL84 INGB 0006 77 34 73 t.n.v. Delfia Batavorum Excursies, onder vermelding van: Fort 1881.

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 25 augustus via het aanmeldformulier op de website.
Introductie is mogelijk als er nog plaatsen over zijn. In bijzondere situaties bereikbaar:  Peter van Tijn 06 22 795 117
Graag willen we weten wie vegetariër is. 
Locatie en parkeer informatie krijgt u na aanmelding