Delfia Batavorum logo

Nieuwbouwplan op de V&D-locatie

Wij hebben als Commissie Behoud Stadsschoon bezwaar gemaakt tegen een vergunning voor het nieuwbouwplan op de V&D-locatie.
Dat plan heeft aan de kant van de gracht, de Gasthuislaan, flink uit stekende balkons.
De Commissie Stadsschoon vindt het niet passend om balkons te maken bij huizen langs grachten, dus ook niet hier. Het Bestemmingsplan Binnenstad 2012 laat het ook niet toe, behalve als B&W kunnen beargumenteren waarom het hier juist wel moet. B&W hebben echter niet onderbouwd waarom hier aan cultuurhistorische waarden mag worden getornd, terwijl dat wel een voorwaarde is om van de regels van het Bestemmingsplan af te wijken.
De architect heeft voor dit complex ook Franse balkons ontworpen, maar de opdrachtgever wil die kennelijk juist langs de Gasthuislaan niet toegepast hebben. Toch bestaan ze aan de overkant van de gracht wel, bij het complex Rozemarijn, en zijn er bij andere woongebouwen aan de Gasthuislaan loggia’s toegepast, dus inpandige ‘balkons’. De architect, Atelier Pro, zegt: “Onze inspiratiebron is de Delftse gracht en deze hebben wij vertaald in een aantal spelregels in de gevel zonder al te letterlijk te zijn”. Daar is blijkbaar iets niet helemaal goed gegaan. De afwezigheid van balkons langs de grachten is juist een opvallend kenmerk. Daar is Delft trouwens niet uniek in. Het is in alle oude grachtensteden vrijwel overal het geval: geen boven de straat hangende buitentuintjes met geraniums.


Naar buiten stekende balkons aan de kant van de Gasthuislaan.


Franse balkons, voor de gevels Zuiderstraat en Bastiaanpoort.

Zoeken


Eerdere activiteiten CBS


Agenda

zaterdag 15 juni 2024
Fiets- en wandeltocht Midden-Delfland Dag
dinsdag 02 juli 2024
Het Plakkaat van Verlatinge - De eerste Onafhankelijkheidsverklaring ter wereld
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.