Delfia Batavorum logo

Laudatio Le Comteprijs 2016

Dames en heren, 

Zoals wel vaker zijn de genomineerde verfraaiingen geheel verschillend van schaal en aard: zij varieëren van klein en/of  minder ingrijpend naar groot en verstrekkend. Het is dankzij de Le Comtecommissie. dat het bestuur in staat is ook de schoonheid van de kleinere projecten te onderkennen. 

Twee verfraaiingen hebben een - zij het verre-  relatie met onderwijs. Bij de kleurrijke gevelwandversiering aan de Nieuw Laan zijn o.a. tegels gebruikt die samen met leerlingen van de naburige Oostpoortschool gemaakt zijn. Het mozaïek kleurt de grijze, grauwe wand, maar is door het gebruik van de vierkanten niet onrustig. Het verkeer wordt er –kennelijk- niet door afgeleid.  De gevelsteen “Het Vliegende Paart” siert een studentenhuis aan de Koornmarkt. Een Delftse alumnus heeft zich hiervoor beijverd. Of de afbeelding een verwijzing is naar Pegasus, het paard dat met zijn hoefslag bronnen deed ontstaan, en of het dan een bierbron of een kennisbron betreft, is onduidelijk. Voor het bestuur is duidelijk, dat mede door de subtiele aansluiting bij de gevelkleur, sprake is van “klein, maar zeer fijn”. 

Blikvangers in het winkelgebied. Daaronder vallen de nominaties van de heer en mevrouw Koegler aan het eind van de Choorstraat en van van der Leeuw aan het begin van de Oude Langedijk. Het verwijderen van de reclamebalk van de interieurwinkel aan de Choorstraat en het te voorschijnkomen van de oorspronkelijke reclame, laat zien dat de vlag niet altijd de lading hoeft te dekken. Vooral niet wanneer deze vlag zo prachtig in het geheel past.Goed passend in het geheel is tevens de historische renovatie van Oude Langedijk 2. Zij is in de stijl van destijds, maar toont dat niet uitsluitend  strikte toepassing van een stijl een mooi resultaat oplevert. 

Buiten de binnenstad heeft de restauratie van villa Buitenrust een stukje Rotterdamseweg tot zijn recht laten komen. Dat deel van de oude uitvalsweg naar Rotterdam was nogal verrommeld. Mede door de kleur van de gevel en de subtiele detaillering “spat” het pand  uit de rij. 

Dames en heren,
U begrijpt dat de keuze voor het bestuur lastig was. Het bestuur hanteert naast de criteria bijzonder initiatief en meerwaarde voor het pand zelf, ook als criterium betekenis van de verfraaiing voor de omgeving /stad. Komend van de Markt vertoont een mooie rij winkelpuien zich, een ensemble, dezelfde gewaarwording is er komend vanaf de Koornmarkt de Oude Langedijk opgaand. Het is om die reden dat bet bestuur de Le Comteprijs 2016 toegekend heeft aan de heer van der Leeuw voor het aanbrengen van een historiserende winkelpui aan de Oude Langedijk 2.        

Laudatio uitgesproken door de secretaris mr. Willy Claassen-Dales, tijdens de Algemene Ledenvergadering van Delfia Batavorum op 11 mei 2017.  

Zoeken


Prijswinnaars


Agenda

zaterdag 08 juni 2024
Rondwandeling door Pasgeld en ’t Haantje
zaterdag 15 juni 2024
Fiets- en wandeltocht Midden-Delfland Dag
Meer op de agenda

Lid worden?

Wilt u lid worden? Geef u dan op via dit formulier.